Periodical Exhibitions

Έλλη Αλεξίου. Ένας αιώνας, μια ιστορία. Η παιδαγωγός, η συγγραφέας, η αγωνίστρια

SHARE IT

 

Σε μια εμβληματική γυναικεία μορφή, που αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά, στην τέχνη και στο όραμα ενός ανθρωπινότερου κόσμου είναι αφιερωμένη η νέα περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ. Ένας αιώνας, μια ιστορία. Η παιδαγωγός, η συγγραφέας, η αγωνίστρια. 

Η έκθεση είναι παραγωγή της σταθερής και επιτυχημένης συνεργασίας της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το περιεχόμενο και ο σχεδιασμός της έκθεσης αξιοποιούν το Αρχείο Έλλης Αλεξίου, το οποίο απόκειται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από το 2023, ως δωρεά των κληρονόμων της.

Η έκθεση αναπτύσσεται σπονδυλωτά σε τρία διαφορετικά σημεία του Μουσείου: 

  • Στο ισόγειο, όπου παρουσιάζεται η βασική πληροφορία για τη ζωή και το έργο της σε συνδυασμό με φωτογραφικό υλικό, βιβλία, χειρόγραφα και προσωπικά της αντικείμενα.
  • Στον προθάλαμο του δευτέρου ορόφου, όπου εκτίθενται ζωγραφικά έργα και έπιπλα από το σπίτι της στην Αθήνα.
  • Στον προθάλαμο της μόνιμης έκθεσης Νίκου Καζαντζάκη (β’ επίπεδο), όπου παρουσιάζονται τεκμήρια για τη ζωή και το έργο της αδελφής της Έλλης, της Γαλάτειας Αλεξίου-Καζαντζάκη καθώς και του δεύτερου συζύγου της Γαλάτειας, του Μάρκου Αυγέρη. 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνει σειρά ελεύθερων ξεναγήσεων στη νέα περιοδική έκθεση «Έλλη Αλεξίου. Ένας αιώνας, μια ιστορία. Η παιδαγωγός, η συγγραφέας, η αγωνίστρια».