Νέα

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας για 11η e-βδομάδα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* για ενδέκατη e-βδομάδα με τις επετειακές του δράσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σας  προτείνουμε, ακόμα, τη  νέα ψηφιακή δράση  από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και δύο προβολές από εκδηλώσεις λόγου και μουσικής που διοργάνωσε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Κήπο του Μουσείου.


 

Επετειακές δράσεις ΕΚΙΜ / ΙΜΚ

 

ΚΡΗΤΗ 21

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχουν στον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με μια σειρά δράσεων και παρουσιάσεων στον φυσικό και τον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

Ο θεματικός άξονας των δράσεων αυτών είναι η συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση και η σύνδεσή της με τις εξελίξεις στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό αξιοποιείται η ερευνητική εργασία της ομάδας νέων ιστορικών της ΕΚΙΜ σε συνδυασμό με ψηφιακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές του ΙΜΚ.

Στον σχεδιασμό της η ΕΚΙΜ έλαβε εξαρχής υπόψη την πρόβλεψη της υγειονομικής κατάστασης, και με αυτό το γνώμονα προσανατολίστηκε σε υπαίθριες δράσεις σε συνδυασμό με ψηφιακές δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις εδώ.


 

Νέα διαδικτυακή δράση

 

Ρώτα το Μουσείο

Η νέα διαδικτυακή δράση από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ονομάζεται: Ρώτα το Μουσείο και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, από κάθε ηλικία, που θα ήθελαν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα πώς λειτουργεί ένα Μουσείο, να εκφράσουν τις απορίες τους και να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τους κατακλύζουν το μυαλό, όπως:

Πώς έφτασε στο μουσείο ένα αντικείμενο; Γιατί επιλέξατε να το εκθέσετε; Ποιος το έφτιαξε; Σε τι και πώς το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έζησαν μαζί του; Πώς συντηρούνται όλα αυτά που βλέπουμε μέσα στις προθήκες;  Υπάρχουν κι άλλα, παρόμοια ή διαφορετικά, στις αποθήκες του Μουσείου;

Ή -αν θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους ενός Μουσείου- για παράδειγμα:  Τι άλλο κάνει ένα Μουσείο εκτός από το να εκθέτει αντικείμενα; Τι έχουν σπουδάσει οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ ένα Μουσείο; Τι δουλειά κάνει ο καθένας και πώς συνεργάζονται; Συνδυάζονται οι θεωρητικές και οι φυσικές επιστήμες σε ένα μουσείο Ιστορίας; Πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας φυσικός επιστήμονας δίπλα σε έναν αρχαιολόγο;

Εμείς οι άνθρωποι του Μουσείου ξέρουμε ότι έχεις πολλές απορίες και είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε!

Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις την ερώτησή σου, μαζί με το ονοματεπώνυμό σου και να μας τη στείλεις στο ep@ekim.gr.

Έπειτα εμείς, θα συλλέξουμε όλες τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε επίσης, ηχητικά σε ημέρα και ώρα που θα αναρτηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.  

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς ότι κάθε εύρημα, μικρό η μεγάλο, από χρυσό ή από χώμα, είναι ένα αντικείμενο που μας οδηγεί στο παρελθόν, μερικές φορές στο πολύ μακρινό παρελθόν, και συχνά μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε ιστορική στιγμή του τόπου μας.

 

Ιδέα / Επιμέλεια: Φανή Καμπάνη - Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ


 

Νέες προβολές

 

Παρουσίαση βιβλίου | Αντώνη Καρτσάκη, Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί

Παρακολουθούμε την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη με τίτλο Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί [Έκδ. Δήμου Ηρακλείου - Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, 2013] που οργάνωσε η ΕΚΙΜ στον κήπο του νεοκλασικού κτηρίου του Μουσείου τον Ιούνιο του 2014. 

Τι διάβαζαν οι Ηρακλειώτες του Μεσοπολέμου; Ποιες ήταν οι λογοτεχνικές προτιμήσεις τους; Ποια ήταν η πνευματική εικόνα του τόπου; Στο βιβλίο του Αντώνη Καρτσάκη, με οδηγό τη λογοτεχνία της περιόδου και τα κείμενα των περιοδικών, αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και επιχειρείται η «χαρτογράφηση» της πνευματικής ζωής του μεσοπολεμικού Ηρακλείου.

Στην παρουσίαση, σημαντικές πτυχές της πνευματικής κίνησης στο Ηράκλειο των δεκαετιών του 1920 και 1930 ανέδειξαν οι ομιλίες του πρόσφατα εκλιπόντος πολυβραβευμένου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη (1945-2019), του Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην προέδρου της ΕΚΙΜ, της Χριστίνας Ντουνιά, καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και του ίδιου του συγγραφέα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Μανόλης Βασιλάκης, τακτικό μέλος της ΕΚΙΜ και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ο Αντώνης Καρτσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με θέμα «Η κριτική της ποίησης στα μεταπολεμικά λογοτεχνικά περιοδικά (1945-1967)». Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως Διευθυντής Λυκείου και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας Τύπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη νεοελληνική λογοτεχνία και ειδικότερα στη λογοτεχνική κριτική, καθώς και στον περιοδικό λογοτεχνικό τύπο. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί η μελέτη του Μεταπολεμική κριτική και ποίηση. Ζητήματα αισθητικής και ιδεολογίας (2009), τα βιβλία Στον Ανήσυχο μαθητή μου (2015) και Νόστιμη Ποίηση - Μαγειρεύοντας με στίχους (2020). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.


 

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ | Nalyssa Green (β΄μέρος)

Το δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης με τη Nalyssa Green έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτή την ανάρτηση. Στον Κήπο του Μουσείου, στον καλοκαιρινό μουσικό μας κύκλο ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ, απολαύσαμε πριν λίγα χρόνια την ερμηνεύτρια και τον Λευτέρη Βολάνη στην ηλεκτρική του κιθάρα. Με τη συνοδεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οργάνων ακούσαμε πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη δισκογραφία της μουσικού.

H Nalyssa Green ζει στην Αθήνα και είναι συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Παίζει κιθάρα, πλήκτρα, θέρεμιν και έχει κυκλοφορήσει τέσσερεις δίσκους με τραγούδια της. Έχει ανοίξει συναυλίες αγαπημένων της καλλιτεχνών (Yann Tiersen, Cat Power, Κωνσταντίνος Βήτα κ.ά) και έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς και  μπάντες της εγχώριας μουσικής σκηνής (Μανώλης Φάμελλος, His majesty the king of Spain, Leon, Lumiere brother, Film κ.ά). Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο (Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, Φιλουμένα, Ο θάνατος του Εμποράκου, Dogville κ.ά.).


(Β΄ μέρος: διάρκεια 45΄)


 

*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

 

επιπλέον ψηφιακές αναρτήσεις