αρχική / νέα 2018 / Αποχαιρετισμός στον Χριστόφορο Λιοντάκη

Αποχαιρετισμός στον Χριστόφορο Λιοντάκη

26/07/2019

«Μολπάς έμελψα αυλών των λιγυρών ήχον ανευρόμενος. Μοίραν δ' ουκ απέκλωσε θεός εμέ θνητόν εόντα. Κείτομαι... »
«Σκοπούς τραγούδησα, τον ήχο των μελωδικών αυλών ανακαλύπτοντας. 'Ομως δεν μπόρεσε ο θεός, θνητόν εμένα, από τη Μοίρα την κοινή να με γλυτώσει. Κείτομαι εδώ...»
(M. Guarducci, Inscriptiones Creticae I, V, 42 | Μετάφραση Χαράλαμπος Κριτζάς)
Ο μεγάλος δρόμος, εκδόσεις Γαβριηλίδης 2017, σελ. 62

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποχαιρετά τον Χριστόφορο Λιοντάκη, σημαντικό εκπρόσωπο της ποιητικής γενιάς του ΄70, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1945, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας Δικαίου στο Παρίσι. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το τέλος του τοπίου», κυκλοφόρησε το 1973. Για το έργο του είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης ήταν ένας από τους βασικούς οργανωτές του Επιστημονικού Συμποσίου Επιρροές του Ελύτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις 11-13 Νοεμβρίου του 2011. Η ανακοίνωσή του με τίτλο Η μεγάλη συνάντηση, στην οποία εξετάζει την ποιητική σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με τον Arthur Rimbaud, συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση της Ε.Κ.Ι.Μ. Επιρροές του Ελύτη: Πεπραγμένα Επιστημονικού Συμποσίου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο, 2014).

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του πολυβραβευμένου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη.