Ομιλία του καθηγητή Αντώνη Κωτίδη για τον Αλέξη Ακριθάκη
στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει (16.3.2019-1.3.2020), θα υποδεχτούμε την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.30΄, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη, τον καθηγητή Αντώνη Κωτίδη, πρώτο προσκεκλημένο μας ιστορικό της τέχνης για την έκθεση Ακριθάκη.
Η ομιλία του κυρίου Κωτίδη, με τίτλο Ακριθάκης: ανάμεσα στον τρόμο του κενού και στον πολιτισμό της αφαίρεσης, θα περιστραφεί τόσο γύρω από τα έργα της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου όσο και το συνολικό έργο του Ακριθάκη στην εξέλιξη της ελληνικής και της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Θα εστιάσει στην ποιητική των εικόνων του καλλιτέχνη στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκφρασης μετά το ’60 και στα στοιχεία, πριν και μετά από τον πολιτισμό, στο εκφραστικό περιεχόμενο των συνθέσεών του. Σε ποιο βαθμό εξηγούνται όλα αυτά με την ποπ κουλτούρα της εποχής και ως ποιο σημείο είναι το έργο διαθέσιμο σε διαφορετικές αναγνώσεις;
Η τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, από τις Συλλογές Σύγχρονης Τέχνης του Συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, είναι αφιερωμένη στον σημαντικό αυτόν καλλιτέχνη για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του κι έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής παρουσίασης. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια, τα οποία καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη από το 1965 ώς το 1993.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), που διατίθεται στο ΙΜΚShop, και περιλαμβάνει κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου, Γιώργη-Βύρωνα Δάβου και της κόρης του καλλιτέχνη, Χλόης Γκάιτμανν-Ακριθάκη. Προλογίζουν ο Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης. Εκλεκτές προτάσεις με πηγή έμπνευσης δύο εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση, διατίθενται, επίσης, στο ΙΜΚShop.
*O Αντώνης Κωτίδης διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη
________________________________________
Επόμενος ομιλητής: Ντένης Ζαχαρόπουλος [Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:30΄]
***Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι η παραπάνω εκδήλωση είναι δημόσια και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.
Σχετικά