αρχική / νέα 2021 / European Heritage Puzzles 2021

ΝΕΑ

European Heritage Puzzles 2021

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

European Heritage Puzzles 2021

16/10/2021

 

Το έργο European Heritage Puzzles αποτελεί σύμπραξη τριών μουσείων και δύο θεατρικών οργανισμών από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+: Commune di Castiglione del Lago, Ιταλία, Dinant Creative Factory, Βέλγιο, Maison du Patrimoine Médiéval Mosan, Βέλγιο, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών – Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ελλάδα, Transversal Theatre Company, Ολλανδία.


Το έργο ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2021, με σκοπό να φέρει σε επαφή πολιτιστικούς φορείς οι οποίοι θα δημιουργούσαν πάνω σε ένα κοινό ιστορικό πλαίσιο δραστηριότητες οι οποίες θα συνέβαλαν στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς με τρόπο εύληπτο από το ευρύ κοινό.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια για το προσωπικό των εταίρων με αντικείμενο το θέατρο, τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών, τη δημιουργία κόμικ και τη χρήση νέων τεχνολογιών σε μουσειακούς χώρους (Βέλγιο - Οκτώβριος 2018 και Νοέμβριος 2019, Ιταλία - Φεβρουάριος 2019, Ελλάδα - Αύγουστος 2021). Τον Νοέμβριο του 2019, στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου του έργου, με τη συμμετοχή ηθοποιών από τις συνεργαζόμενες χώρες, πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο η παράσταση “Railroad” σε σκηνοθεσία Bryan Reynolds εκπροσώπου του Transvesal Theatre, η οποία στη συνέχεια βραβεύτηκε σε θεατρικό διαγωνισμό στην Ιταλία.


Ως τελικό αποτέλεσμα του έργου εκπονήθηκε από το προσωπικό των εταίρων το σενάριο ενός παιχνιδιού μυστηρίου για ενήλικες και ενός κόμικ, το οποίο προσαρμόστηκε στις ανάγκες των μουσείων από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βέλγιο και μεταφράστηκε στις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών. Το θεατρικό παιχνίδι προγραμματιζόταν να διεξαχθεί ταυτόχρονα στις τέσσερις χώρες στο κλείσιμο του έργου, διασυνδέοντας τα μουσεία και το κοινό της κάθε πόλης μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγο της πανδημίας της Covid-19. Αντί για τη δράση αυτή, οι εταίροι σχεδίασαν ένα online παιχνίδι βασισμένο στο σενάριο που είχαν δημιουργήσει ώστε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του έργου με ασφαλή και ψυχαγωγικό τρόπο, προσβάσιμο σε μεγαλύτερο κοινό.

Δείτε εδώ την απλοποιημένη εκδοχή του online παιχνιδιού στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Erasmus.