αρχική / νέα 2021 / Έκθεση ARTism

ΝΕΑ

Έκθεση ARTism

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση ARTism

02/04/2024

 

ARTism

Ζωγραφικά έργα και δημιουργίες νέων καλλιτεχνών στο φάσμα του αυτισμού

Κοινωνικός Χώρος – Αίθουσα ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

6-18 Απριλίου 2024

 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού και την εθελοντική ομάδα HER-autism συνδιοργανώνoυν έκθεση με τίτλο ARTism, η οποία  εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Απριλίου, ώρα 19:00.

Στη γνώριμη αίθουσα ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ του Κοινωνικού Χώρου παρουσιάζονται, από τις 6 ως και τις 18 Απριλίου, 27 εικαστικές δημιουργίες πέντε νέων καλλιτεχνών, του Στέφανου Σφακιανάκη, της Κατερίνας Ραπάνη, της Μαρίας Χατζηνικολάου, του Ιδομενέα-Μηνά Παπαδάκη και της Μάιρας Νιονάκη.

Στα έργα της έκθεσης ARTism αντηχεί η «φωνή» και καλλιτεχνική έκφραση του 26χρονου Στέφανου, της 17χρονης Κατερίνας, της 12χρονης Μαρίας, της 14χρονης Μάιρας και  του 17χρονου Ιδομενέα-Μηνά σε ένα  θαυμαστό, ετερόκλιτο τεχνοτροπικά, σύνολο δημιουργιών που «συνομιλεί» με εξωστρέφεια και εγγύτητα με όλους, με αποκλειστική γλώσσα επικοινωνίας την Τέχνη. Οι ζωγράφοι και δημιουργοί, με ξεχωριστές εικαστικές προσεγγίσεις, επικοινωνούν μηνύματα διεισδυτικά σε νοήματα, ηχηρά και σιωπηρά την ίδια στιγμή, οπτικοποιούν τη φαντασία, δίνουν δισδιάστατη μορφή σε αναμνήσεις και συναισθήματα. Στην έκθεση ARTism, οι νευροδιαφορετικοί καλλιτέχνες εκφράζονται ανεμπόδιστα, σε έναν  ελεύθερο χώρο εικαστικής περιήγησης όπου η λειτουργική συνύπαρξη και αμοιβαία αποδοχή δεν είναι ζητούμενα, είναι πραγματικότητα.

 

Ένα από τα 27 έργα της έκθεσης, της 12χρονης Μαρίας Χατζηνικολάου

 

Η εικαστικός Μαρία Βολανάκη που συν-επιμελείται την έκθεση σημειώνει: «Τέχνη και αυτισμός, δύο έννοιες που οι δρόμοι τους ενώνονται. Ένας λευκός καμβάς που μετουσιώνεται σε έργο τέχνης, με χρώματα και περιγράμματα να μάς μυούν σε κόσμους συναρπαστικούς, να μάς ενεργοποιούν νοητικά και συναισθηματικά. Η Τέχνη είναι  πάντοτε ασπίδα σε κάθε δυσκολία, μπροστάρισσα να μάς δείχνει τον δρόμο. Στην περίπτωση μας, έναν δρόμο από φως και χρώμα, όπου ανταμώνει ο αυτιστικός δημιουργικός εαυτός με το ευρύ φάσμα».

Στην Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό (2 Απριλίου) στον μήνα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, αφιερώνουμε την έκθεση ARTism στους αυτιστικούς ανθρώπους όλων των ηλικιών και καταστάσεων, τους συνοδοιπόρους μας σε έναν πολυπρισματικό κόσμο όπου, πάντοτε, η διαφορετικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας και της προόδου.

Αγγελική Μπαλτατζή, συν-επιμελήτρια της έκθεσης ARTism, επιμελήτρια στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

 


 

Για την έκθεση ARTism

 

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Απριλίου, ώρα 19:00 [Μπουφέ-finger food με τη φροντίδα των εθελοντών της HER-autism]

Διάρκεια: 6 Απριλίου – 18 Απριλίου 2024

Ώρες επίσκεψης (7-18 Απριλίου): 10:00-19:00 (εκτός Κυριακής και Παρασκευής)

Τοποθεσία*: Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού – Αίθουσα ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Διεύθυνση: Οδός Μονής Αγκαράθου 9, Ηράκλειο Κρήτης / πίσω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου (κέντρο).

Ηλικιακή ομάδα επισκεπτών: Μικτή, ενήλικες και παιδιά

Χορηγός εποπτικού υλικού της έκθεσης: Epigraph