αρχική / εκδηλώσεις 2022 / Καλοκαίρι στο ΙΜΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλοκαίρι στο ΙΜΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

Καλοκαίρι στο ΙΜΚ

Ιστορικό Μουσείο ΚρήτηςΔυο κύκλοι σεμιναρίων-εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους

Από τις 24 Ιουνίου ως τις 16 Ιουλίου το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ προγραμματίζει δυο θεματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, διάρκειας οχτώ ημερών το καθένα. Με την συνεργασία αξιόλογων συνεργατών θα πραγματοποιήσουμε δύο εργαστήρια με θέμα τη τέχνη της φωτογραφίας και του θεάτρου και με αφετηρία τις συλλογές και τα εκθέματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Φωτογραφία

Με τον φωτογράφο Γιώργο Αναστασάκη σχεδιάσαμε ένα εργαστήριο το οποίο  απευθύνεται σε εφήβους που θέλουν να γνωρίσουν τις σύγχρονες πτυχές της φωτογραφικής τέχνης. Μια από αυτές είναι  η σύγχρονη φωτογραφία αφήγησης ή tableau vivant η οποία ενσωματώνει την αφήγηση σε μια και μόνη φωτογραφία και όχι σε μια σειρά φωτογραφιών, επιχειρώντας να συμπεριλάβει εικονικά όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν το θεατή να ακολουθήσει την αφήγηση.

Τυπικά παραδείγματα της φωτογραφίας αφήγησης αποτελούν το έργο των Jeff Wall, Tom Hunter, Gregory Crewdson, Mitra Tabrizian, Sam Taylor Wood, οι οποίοι βασιζόμενοι τις περισσότερες φορές στις εικονογραφικές συμβάσεις κυρίως της ζωγραφικής, αλλά και του κινηματογράφου στην περίπτωση του Crewdson, πραγματεύονται προβλήματα κι ζητήματα της σύγχρονης ζωής.

Το σεμινάριο διαμορφώνεται ως εξής:

1. Γνωριμία με τη σύγχρονη φωτογραφία αφήγησης και μελέτη παραδειγμάτων από φωτογραφίες μεγάλων δημιουργών.
2. Εισαγωγή στις απαιτούμενες φωτογραφικές τεχνικές και την διεξαγωγή του πρακτικού μέρους του workshop.
3. Αναζήτηση θεμάτων και επιρροών από τη δεξαμενή της κρητικής τέχνης και λογοτεχνίας, όπως για παράδειγμα το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή του Νίκου Καζαντζάκη.
4. Προσαρμογή των δεδομένων αφηγήσεων στη σύγχρονη πραγματικότητα και ενσωμάτωση του επιθυμητού, πρωτότυπου σχολίου. Ο κάθε έφηβος θα σχεδιάσει και θα σκηνοθετήσει μια ή περισσότερες εικόνες βασιζόμενος στην πηγή της επιλογής του και θα πραγματοποιεί τις λήψεις του με τη βοήθεια των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε ρόλο ηθοποιών.

Η χρήση της ψηφιακής μηχανής, κρίνεται απαραίτητη.


Γιώργος Αναστασάκης

O Γιώργος Αναστασάκης  γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Α.Π.Θ με κατεύθυνση στη λογοτεχνία και τις πολιτισμικές σπουδές δίδοντας έμφαση στην κουλτούρα της εικόνας. Συνέχισε μελετώντας συστηματικά τη φωτογραφική θεωρία και πράξη και το 2008 ολοκλήρωσε το ΜΑ in Photographic Studies του University of Westminster στο Λονδίνο, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 2000, οπότε έγινε μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φ.Ο.Α.Π.Θ.), δίδαξε βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής και αισθητικής και αργότερα εξέλιξη φωτογραφικού πρότζεκτ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το έργο του έχει εκτεθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.

Θέατρο

Το θεατρικό εργαστήριο που πραγματοποιούμε με την ηθοποιό Σοφία Δερμιτζάκη, στοχεύει να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία  να συνδυάσουν το παιχνίδι με τη γνώση και να έρθουν σε επαφή με σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού μας. Η μέθοδος του θεατρικού παιχνιδιού αντιμετωπίζει το παιδί ως ψυχοσωματική ολότητα. Από τα βασικά ζητούμενα είναι η διαμόρφωση καλλιτεχνικής συμπεριφοράς ανάμεσα στο συμβολικό παιχνίδι και το θέατρο. Ο όρος «θεατρικό παιχνίδι» μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη του παιχνιδιού, όπως το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, το παιχνίδι με τα αντικείμενα κ.λ.π. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά  αναπτύσσουν και απελευθερώνουν την φαντασία τους, αναδεικνύουν τα εκφραστικά τους μέσα, ενώ παράλληλα εξοικειώνονται με τα συναισθήματα και με το σώμα τους. Μαθαίνουν να παρατηρούν, να αξιοποιούν τα διάφορα ερεθίσματα, καλλιεργώντας τη γλώσσα του σώματος και τη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Η θεματική του συγκεκριμένου εργαστηρίου, θα είναι εμπνευσμένη από τις συλλογές του Μουσείου.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει καθημερινά:

Παιχνίδια χαλάρωσης, φαντασίας, παρατηρητικότητας, αυτοσχεδιασμούς, δραματοποίηση, διανομή ρόλων, στήσιμο παράστασης (παρουσίασης).

Σοφία Δερμιτζάκη

Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Παρακολούθησε σεμινάρια με θέμα τον κατακερματισμό του ρόλου στον κινηματογράφο από το «Dance and Drama school of Surrey», ενώ την περίοδο 2002-2007 συμμετείχε στα σεμινάρια του Actors’ Studio, με τον Α. Μανωλικάκη. Στο θέατρο πήρε μέρος στις παραστάσεις:  «Μαχαίρι στο κόκκαλο», του Κώστα Μουρσελά, «Σχοινοβάτης», του Ζαν Ζενέ, (Θεατρική συντροφιά Ηρακλείου), «Από το σκοτάδι στο Φως», του Ε.Χ. Γονατά (Στούντιο Μαυρομιχάλη), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), «Γιου, της Όλγα Μούχινα», (Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Μ. Ζήρα), «Οικογένεια Νώε», της Ξ. Καλογεροπούλου και Θ. Μοσχόπουλου, (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκης), «Τι είδε το φεγγάρι», βασισμένο σε παραμύθια του Χ. Κ. Άντερσεν, όπου συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία, «Ο Φαρμακοτρίφτης,»  του Γκολντόνι, «Η Καταιγίδα, του Οστρόφσκι» κι άλλες συνεργασίες με θεατρικές ομάδες. Στον κινηματογράφο συμμετείχε ως ηθοποιός στις ταινίες μικρού μήκους: «Αέναη Κυπαρισσία», σε σκηνοθεσία Ζαφείρη Χαϊτίδη, «Ώμος προς ενοικίαση», σε σκηνοθεσία Δ. Εμμανουηλίδη, «Ναι κλαίω», σε σκηνοθεσία Ν. Τραχανά. Επίσης έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά, κι έχει συμμετάσχει σε μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων.


Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες περιόδους:

24 Ιουνίου-3 Ιουλίου 2014: Σεμινάριο- Εργαστήριο Φωτογραφίας με τον Γιώργο Αναστασάκη. Απευθύνεται σε εφήβους: 14 ως 17 ετών.   Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο Ιστορικό Μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,  από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ. 

7 Ιουλίου- 16 Ιουλίου 2014: Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης  με την Σοφία Δερμιτζάκη. Απευθύνεται σε παιδιά: 8 ως 13 ετών. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο Ιστορικό Μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ. Έκπτωση 25%, σε  αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο

Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2810 283219 (εσωτ: 106), καθημερινά 9-5. Υπεύθυνη δράσης-Σχεδιασμός: Φανή Καμπάνη. Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. ep@ekim.gr