Ο Χρίστος Αετού Τζιφάκις γεννήθηκε στον Πρινέ Ρεθύμνου το 1889. Ήταν γιός του αγωνιστή Αετού Τζιφάκι και της Αργυρής Στυλ. Χαλκιαδάκη με καταγωγή από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Είχε δύο αδελφές, τη Χρυσάνθη και τη Μαρία. Μετά το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο εγγράφηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο (1909). Οικονομικοί λόγοι τον ανάγκασαν, ωστόσο, να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να επιστρέψει το 1910 στο Ρέθυμνο. Αμέσως μετά την επιστροφή του κατατάσσεται στο στρατό και ξεκινά τη στρατιωτική του καριέρα.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
- 1910Κατατάσσεται οπλίτης στο 1ο Τάγμα της Κρητικής Πολιτοφυλακής.
- 1910-1912Υπηρετεί σε διάφορες μονάδες του πεζικού.
- 1912-1913Λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Την ημέρα καταλήψεως των Ιωαννίνων, ο Χρίστος Τζιφάκις τραυματίζεται στα υψώματα Μπιζανίου και μεταφέρεται με άλλους τραυματίες στο Νοσοκομείο Κερκύρας, όπου νοσηλεύεται επί ένα μήνα.
- 1916Προάγεται στο βαθμό του ανθυπασπιστή πεζικού.
- 1917Προάγεται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού (25 Δεκεμβρίου).
- 1918Τοποθετείται στο 6ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους (17 Φεβρουαρίου).
- 1919Προάγεται στο βαθμό του υπολοχαγού (26 Απριλίου) και τοποθετείται διοικητής του 1ου Λόχου του Τάγματος του ταγματάρχη Νεοπτόλεμου Σιάνου, (52ο Σύνταγμα Πεζικού), ενώ η διοίκηση του 2ου και 3ου Λόχου, ανατίθεται στους υπολοχαγούς Παύλο Μουντάκη και Κ. Καρτάλη αντίστοιχα.
- 1922Τίθεται στη διάθεση της Στρατιάς Μικράς Ασίας (6 Ιουλίου). Από τον Αύγουστο μέχρι την κατάρρευση του μετώπου, ο υπολοχαγός Χρίστος Τζιφάκις πολέμησε με τον 1ο Λόχο του 23ου Συντάγματος του αντισυνταγματάρχη Βεντήρη. Το Σύνταγμα τούτο εμάχετο πάντα στην πρώτη γραμμή στην Μικρά Ασία, είχε υπέροχη πολεμική ιστορία αλλά προ της αδηρίτου ανάγκης αναγκάστηκε να υποχωρήσει κανονικώς, συνεχώς μαχόμενο. Διά του Τσεσμέ διεκπεραιώθηκε στη Χίο, με πολύ υψηλό το ηθικό των γενναίων ανδρών του.
- 1923Προάγεται στο βαθμό του λοχαγού (13 Δεκεμβρίου).
- 1928-1931Υπηρετεί ως λοχαγός εκπαιδευτής στην Ναυτική Εκπαιδευτική Μοίρα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
- 1934Προάγεται στο βαθμό του ταγματάρχη (23 Ιουνίου).
- 1935Στις 25 Ιουνίου, υπηρετών εις το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων ως ταγματάρχης, αποτάσσεται για πολιτικούς λόγους (ως Βενιζελικός) και εγκαθίσταται μόνιμα στο Ρέθυμνο.
- 1941Τον Μάιο, τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη της Μάχης της Κρήτης, με διαταγή του πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού τοποθετείται Επιτελάρχης της Β΄ Στρατιωτικής Διοίκησης Κρήτης και διευθύνει τη μάχη που διεξάγεται στο Ρέθυμνο (20-29 Μαΐου).
- 1941-1945Τον Αύγουστο του 1941 οργανώνει τον αντιστασιακό αγώνα στο Ρέθυμνο. Αργότερα, αναγνωρίζεται επίσημα από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής ως Αρχηγός Εθνικής Οργάνωσης Ρεθύμνης (ΕΟΡ). Το 1944 με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Διοικητή του νομού Ρεθύμνης.
ΜΕΤΑΛΛΙΑ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- • Μετάλλιο Νίκης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
- • Μετάλλιο για τις μάχες ΠΕΣΤΑ-ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ
- • Μετάλλιο για τις μάχες ΚΡΕΣΝΑ-ΤΣΟΥΜΑΓΙΑ
- • Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων - Πολεμικός Σταυρός (τριπλή απονομή)
- • Παράσημο Στρατιωτικής Αξίας
- • Χρυσός Σταυρός Τάγματος Γεωργίου του Α΄ μετά ξιφών
- • Χρυσό Αριστείο Ανδρείας του Μικρασιατικού Αγώνος
- • Βρετανικό Παράσημο OBE (Order of the British Empire) με το οποίο ονομάζεται Αξιωματικός του επίτιμου Τάγματος του Βασιλέως της Αγγλίας Γεωργίου ΣΤ΄ για τη δράση του κατά τη Μάχη της Κρήτης (Μάιος 1941) και τον ρόλο του στην Εθνική Αντίσταση.
Μεταπολεμικά, ο Τζιφάκις αναπτύσσει έντονη πολιτική δράση. Το 1945, μετά την κατάργηση της Στρατιωτικής Διοίκησης, διορίζεται Νομάρχης Ρεθύμνης (19 Φεβρουαρίου) και το επόμενο έτος Γενικός Διοικητής Κρήτης με σημαντικό έργο στην ανασυγκρότηση του νησιού. Παράλληλα, πιστός στο χώρο των Φιλελευθέρων, από το 1950 διατελεί Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος στο Ρέθυμνο. Σύντροφος του στη σημαντική αυτή πορεία υπήρξε η Σοφία Γρηγορίου, Ελληνίδα από το Χαρτούμ, με την οποία αποκτά τον Αετό και τον Νικόλαο. Στις 26 Αυγούστου 1962 πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών και κηδεύεται στον Πρινέ Ρεθύμνης.
Στη νεκρολογία του όλοι οι ομιλητές και όσοι έγραψαν συμφωνούν πως ο Χρίστος Τζιφάκις υπήρξε ηρωική μορφή στα πεδία των μαχών. Ένας σώφρων και μετριοπαθής στρατιωτικός και στα διοικητικά του καθήκοντα (Νομάρχης και Γενικός Διοικητής Κρήτης) πρακτικός, ταχύς στις αποφάσεις του, προσηνής, πειστικός και αναμφισβήτητα ανιδιοτελής. Στον ιδιωτικό του βίο ήταν ταπεινός, καταδεκτικός, ποτέ πλούσιος σε χρήματα και αγαπητός σε όλους. Αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα είχε μεγάλη δύναμη και εξουσία στα χέρια του. Ποτέ δεν τη χρησιμοποίησε για ιδιοτελείς σκοπούς.