Προμηθευτές

Search

Η Ενετική μονή Santa Maria dei Miracoli Χανίων και οι δύο εκκλησίες της

Ελένη-Όλγα Δεληγιάννη

Περισσότερες πληροφορίες


3,00 € με ΦΠΑ

Online only

Η Ενετική μονή Santa Maria dei Miracoli, στο λόφο Καστελίου στα Χανιά, υπήρξε μία από τις έξι μονές μοναχικών ταγμάτων της Δυτικής Εκκλησίας που λειτούργησαν στην πόλη.

Σήμερα σώζεται σε κακή κατάσταση, καθώς η χρόνια εγκατάλειψη, η απώλεια των στεγάσεων, η ασφυκτική γειτνίαση με νεότερα κτίσματα, οι ατυχείς επεμβάσεις και η απουσία ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης, καθιστούν δυσδιάκριτο το μνημείο μέσα στον αστικό ιστό και την ιστορία του δυσανάγνωστη.

Η ανατολική πλευρά του μνημείου θεμελιώνεται πάνω στο βυζαντινό τείχος και γίνεται άμεσα αντιληπτό στον επισκέπτη από το λιμάνι. Η αποτύπωση του μνημείου σε συνδυασμό με την ενδελεχή μελέτη της ιστορίας του, διευκρίνισε τις περίπλοκες ιστορικές του φάσεις και έφερε στο φως ένα μεγαλύτερο, πολύ πιο σημαντικό μνημείο. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική των μέσων χρόνων της Ενετοκρατίας, που στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα του μοναστηριακού συνόλου της Santa Maria dei Miracoli, και για την οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά από παλαιότερους ή σύγχρονους ερευνητές.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στη διάκριση των επιμέρους ιστορικών φάσεων του σημαντικού μνημείου της Santa Maria dei Miracoli,  ιδιαίτερα μέσα από την αναγνώριση των χαρακτηριστικών στοιχείων στην όψη από το λιμάνι. Η αναζωοδότηση του μνημείου και η διδακτική επαναφορά του χαρακτήρα της ενετικής μονής μέσα από τον τονισμό της μοναστηριακής αυλής και της περιμετρικής κίνησης, στοχεύει στη συμπλήρωση του ιστορικού ψηφιδωτού της πόλης και στην ανάδειξη του μνημείου μέσα στο προστατευόμενο ιστορικό περιβάλλον της παλιάς πόλης Χανίων.