Βιβλιοθήκη


Η Βιβλιοθήκη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στεγάζεται στον 3ο όροφο του κτηρίου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και φιλοξενεί 10.000 περίπου τίτλους μεταξύ των οποίων επιστημονικά περιοδικά και σπάνιες εκδόσεις του 19ου αιώνα.

Από την σύσταση της το 1953 μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη της ΕΚΙΜ συνεχίζει να εμπλουτίζεται με μεγάλες και μικρότερες δωρεές με έμφαση στον τομέα των Κρητολογικών μελετών. Στις μεγαλύτερες συγκαταλέγονται οι δωρεές της αρχαιολόγου Αγνής Ξενάκη, των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, του φιλολόγου Μενελάου Γ. Παρλαμά, του ιατρού Αχιλλέα Απαλάκη, του Στυλιανού Αλεξίου, του  Αλέξη Πολίτη, του Γεωργίου Ρασιδάκη.

Ξεχωριστή τιμή για τον τόπο και ειδικότερα για την ΕΚΙΜ αποτέλεσαν οι δωρεές της προσωπικής βιβλιοθήκης του Νίκου Καζαντζάκη, και του Εμμανουήλ Τσουδερού, συνόλου 6000 επιπλέον τίτλων, καθιστώντας τη Βιβλιοθήκη μοναδική στο είδος της.


ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Στη Βιβλιοθήκη στεγάζονται επίσης πολύτιμες αρχειακές συλλογές. Πέρα από το Τοπωνυμικό Αρχείο που συντάχθηκε με μέριμνα της ΕΚΙΜ κατά τη δεκαετία του 1950, σημαντικές Δωρεές αρχειακών συλλογών όπως των Ι. Μουρέλλου, Ι. και Γ. Μιτσοτάκη (υποπροξένων της Ρωσίας στο Ηράκλειο), Εμμανουήλ Τσουδερού (1941-1944), Στέφανου Ξανθουδίδη, Γ. Ν. Χατζιδάκη, Ν. Καζαντζάκη, αλλά και το Αρχείο της πιανίστριας Ρένας Κυριακού, συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο.


Λειτουργία Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί για το κοινό με προηγούμενη συνεννόηση. Τηλ. επικοινωνίας: 2810 283219, εσωτ. 110.