αρχική / νέα 2024 / Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας [X]

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας [X]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας [X]

08/05/2020

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΑΣ
 

X

 

Το Μουσείο ανανεώνει  κι αυτή την εβδομάδα την ψηφιακή επικοινωνία μαζί σας, με αναρτήσεις τόσο  νέων δράσεων - προτάσεων  όσο και εκδηλώσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 

Η Έφη Θεοδώρου διαβάζει Destelle [Μέρος Β΄ (8-15 Μαΐου 1898)] 

Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1898

Με το β΄ μέρος του αποσπάσματος από το Ημερολόγιο 1898 του Γάλλου αξιωματικού  Émile-Honoré Destelle ολοκληρώνεται η ακουστική μεταφορά πτυχών μιας ανήσυχης και διαφορετικής περιόδου του νησιού. Η πένα και η ματιά του Émile-Honoré Destelle σε συνδυασμό με την παραστατική αφήγηση της σκηνοθέτιδας Έφης Θεοδώρου συνεχίζουν να μας αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της σύγκρουσης μεταξύ της οθωμανικής και της γαλλικής διοίκησης όσο και στιγμές από την καθημερινότητα στην ανατολική Κρήτη τον Μάιο του 1898 (8-15.05).

[Διάρκεια: 27 λεπτά]


Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1898, Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, τόμος 11, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 2019 [συνέχεια του Ημερολογίου 1897 που κυκλοφόρησε το 2018 η ΕΚΙΜ]. Μεταγραφή κειμένου: Jean- Pierre Destelle, Μετάφραση: Εμμανουέλα Τζεδάκη, Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Σωρού, Κλαίρη Μιτσοτάκη,  Εκδοτική φροντίδα: Κλαίρη Μιτσοτάκη.


Ο Γάλλος αξιωματικός Émile-Honoré Destelle υπηρέτησε στην Κρήτη ως στέλεχος των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνάμεων από τον Μάρτιο του 1897 έως τον Ιούλιο του 1899 και ξανά από τον Ιούνιο του 1901 έως τον Ιούνιο του 1904. Αρχικά τοποθετήθηκε ως επικεφαλής του γαλλικού στρατιωτικού τμήματος στη Σητεία. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1898, η διοίκησή του επεκτάθηκε σε όλον τον νομό Λασιθίου και την επαρχία Βιάννου και ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Ιεράπετρα.


Τα Ημερολόγια (1897 και 1898) του Émile-Honoré Destelle φωτίζουν μια ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του νησιού, το πέρασμα από την Οθωμανική κυριαρχία στην αυτονομία της Κρήτης, κάτω από την στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Συνδυάστηκαν με την περιοδική έκθεση  Ο É.-H. Destelle και η Κρήτη, (12.2019-2020) που «αφηγείται» τη δράση του επί κρητικού εδάφους και τη σχέση που ανέπτυξε με τον τόπο και τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, κρητικούς και ευρωπαίους.

Περισσότερα για την έκδοση και την έκθεση


ΙΜΚ Audio Spots [#5]

Το  5ο ΙΜΚ Audio Spot αναφέρεται σε έναν σύγχρονο του  Émile-Honoré Destelle, που ήταν  έφηβος στα 1898, τον Νίκο Καζαντζάκη.  Επιλεγμένο οπτικο-ακουστικό υλικό από τη  μόνιμη παρουσίαση της έκθεσης Νίκου Καζαντζάκη επενδύει την ενδιαφέρουσα αυτήν ενότητα, από τις Συλλογές και τα Αρχεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.


Εκδήλωση λόγου | Ομιλία της ιστορικού τέχνης Ντενίζ-Χλόης Αλεβίζου

Τάσεις και κινήματα της Ευρωπαϊκής τέχνης (1905-1945)

Στο πλαίσιο των πολυθεματικών παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης  του ζωγράφου  Νίκου Βισκαδουράκη Ο Βασιλιάς είναι γυμνός! (ΙΜΚ / 12.2010 – 2.2011), η ιστορικός της Τέχνης  και σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου σε θέματα Τέχνης Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, μας μίλησε για Τάσεις και κινήματα της Ευρωπαϊκής τέχνης (1905-1945). Η ομιλία - σεμινάριο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο σεμιναρίων με γενικό τίτλο Η τέχνη του 20ού αιώνα, με στόχο την προσέγγιση και κατανόηση των συναρπαστικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν στην τέχνη του 20ού αι.

Περισσότερα 


Από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ’ το πικ-απ  | Τι θα πει «παιδί»;

Μια τρυφερή ιστορία με τη συνοδεία κιθάρας, μας μεταφέρει στον ονειρικό κόσμο της παιδικής ηλικίας.
4ο βιβλίο: Τι θα πει «παιδί»;, Βeatrice Alemagna, εκδ. Κόκκινο, 2011. Επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και Antonio Russo /  Μουσική επένδυση: Recuerdos de la Alhambra [Francisco Tàrrega].


Δημιουργία στο σπίτι | Άνοιξη

Ένα λουλούδι, ένα ποίημα και ένα τραγούδι εμπνέουν την ανοιξιάτικη κατασκευή που προτείνει, πάντα με τη συνοδεία οδηγιών, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Μην παραλείψεις να μας στείλεις φωτογραφία της κατασκευής σου στο e-mail: info@historical-museum.gr για να την αναρτήσουμε στο facebook του Ιστορικού Μουσείου.


Η δράση Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων του ΙΜΚ.

Δείτε ακόμη: