αρχική / νέα 2024 / Τζελίνα Χαρλαύτη | Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση

ΝΕΑ

Τζελίνα Χαρλαύτη | Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζελίνα Χαρλαύτη | Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση

22/05/2018


 


«…τα καράβια μας δεν δουλεύουν μόνο την Άσπρην θάλασσαν, αλλ΄ όλας τας θάλασσας, και λεβάντε και πουνέντε, και έξω του Στρέτου τον Ωκεανόν, Αμερικήν, Ολλάνδιαν και Ιγγλατέραν, και την Βαλτικήν θάλασσαν, και πέρυσι εζήτησαν πραγματευταί καράβια μας να αναυλωθούν διά Ινδίας…».

(Αρχείον Κοινότητος Ύδρας, 15.12.1804)
 

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ώρα 19.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ομιλία της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Επανάσταση.

Όπως σημειώνει η ομιλήτρια «τα τελευταία 40 χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα, το 1821, οι 1800 ναυτικές οικογένειες από  σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Ανατολικής Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό. Η ομιλία θα παρουσιάσει την ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων, Οθωμανών, Βενετών και Ιόνιων υπηκόων στη διάρκεια του 18ου αιώνα μέχρι τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης».

H Τζελίνα Χαρλαύτη, αποφοίτησε από το  Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε  τις σπουδές της στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (1990-2003) και από το 2003 συνέχισε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004-2008). Από το 2014 είναι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Τεκμηρίωση» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη ναυτιλιακή ιστορία, οικονομική και κοινωνική ιστορία, ιστορία επιχειρήσεων, παγκόσμια ιστορία και ιστορία διασποράς. Έχει αναπτύξει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο [Τζελίνα Χαρλαύτη και Ευρυδίκη Σιφναίου, Οι Έλληνες της Αζοφικής, 18ος-αρχές 20ού αιώνα. Νέες προσεγγίσεις στην ιστορία των Ελλήνων της νότιας Ρωσίας, E.I.E. (Αθήνα 2015), Τζελίνα Χαρλαύτη και Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (επιμ.), Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821, Κέδρος (Αθήνα 2013), Σπύρος Ασδραχάς, Τάσος Τζαμτζής, Τζελίνα Χαρλαύτη (επιμ.), Η Ελλάδα της Θάλασσας, Μέλισσα (Αθήνα 2005), Τζελίνα Χαρλαύτη, H ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, 19ος-20ός αι., Νεφέλη (Αθήνα, 2001) κ.ά.] και έχει συμμετάσχει με άρθρα της σε συλλογικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι επίσης από τους κεντρικούς συντελεστές του ερευνητικού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου Αμφιτρίτη, υπό το πρίσμα του οποίου αναδύθηκαν νέες θεωρήσεις για τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.