αρχική / νέα 2022 / Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
στον Διεθνή (ψηφιακό) Εορτασμό των Μουσείων
ICOM 2021

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
στον Διεθνή (ψηφιακό) Εορτασμό των Μουσείων
ICOM 2021

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
στον Διεθνή (ψηφιακό) Εορτασμό των Μουσείων
ICOM 2021

18/05/2021

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

στον Διεθνή (ψηφιακό) Εορτασμό των Μουσείων

ICOM 2021

 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή των Μουσείων (18.05.2021), σε έναν ακόμη ψηφιακό εορτασμό με θέμα «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων.


Τα κύματα της πανδημίας Covid-19 επέφεραν πολλές ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών παγκοσμίως. Η τρέχουσα συνθήκη αφήνει τα σημάδια της στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης, και τα μουσεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, και με θετικό πρόσημο, η ψηφιακή παρουσία και επικοινωνία των περισσοτέρων σύγχρονων Μουσείων επαυξήθηκε και στην περίπτωση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ώθησε τους ανθρώπους του να μοιραστούν πολλά περισσότερα μουσειακά αφηγήματα με τους εικονικούς του επισκέπτες και ακροατές, μέσω των ακόλουθων δράσεων:


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

Ήδη από τον Μάρτιο του 2020, η ψηφιακή δράση Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας έγινε προσβάσιμη στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με στόχο την παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου. Με τη δράση αυτή, το Μουσείο προσφέρει στους απομακρυσμένους -είτε φυσικά είτε γεωγραφικά- ενδιαφερομένους τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκδηλώσεις, δράσεις και εφαρμογές της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στα ελληνικά, στα αγγλικά ή και σε επιπλέον διαθέσιμες γλώσσες. Οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ή οι ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ περιλαμβάνουν τις νεότερες εκδοχές των εικονικών περιηγήσεων των Μουσείων της ΕΚΙΜ (Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και Αγροτικού Μουσείου Πισκοπιανού), περιηγήσεις περιοδικών εκθέσεων, ψηφιακές ενότητες από τα Αρχεία της ΕΚΙΜ, διαδικτυακές εκδόσεις της ΕΚΙΜ και ηχητικά αποσπάσματα από την εκδοτική της σειρά Μαρτυρίες, θεματικές παρουσιάσεις των Συλλογών από τους επιμελητές, επιστημονικές ημερίδες, εκδηλώσεις λόγου από τη Βιντεοθήκη της ΕΚΙΜ με παρουσιάσεις από καταξιωμένους ομιλητές των Γραμμάτων και των Τεχνών, παρουσιάσεις βιβλίων, ΙΜΚ Audio Spots από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ. Περιλαμβάνονται, ακόμα, προτάσεις για παρακολούθηση δημιουργικών παιχνιδιών, ευφάνταστων παιδικών αφηγήσεων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων-προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.ά.

 

Το PODCAST του ΙΜΚ

Η ανάγκη για γνώση, έρευνα, σκέψη αλλά και στιγμές δημιουργικής χαλάρωσης εντάχθηκε πρόσφατα σε μια αποκλειστικά ηχητική επικοινωνία των ανθρώπων του Μουσείου με εσάς, που γεφυρώνει κοινά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Τα πρώτα podcasts επεισόδιά μας απευθύνονται σε όσες και όσους ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία και την ποίηση, και, σταθερά με τη συνεργασία των καλλιτεχνών της πόλης μας, θα εμπλουτίζονται με εκπομπές ιστορικού και πολιτισμικού περιεχομένου, όπως και επεισόδια για παιδιά.

 

ΚΡΗΤΗ 21
www.Crete1821.gr

Για τους ανθρώπους του Ιστορικού Μουσείου, οι υγειονομικοί περιορισμοί και συνακόλουθα η φυσική απόσταση έθεσαν σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός επιπλέον δίγλωσσου (στα ελληνικά και στα αγγλικά) ιστορικού ιστότοπου του Μουσείου, της ιστοσελίδας Crete1821.gr, που εντάσσεται στο ευρύτερο αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Με πλούσιο πληροφοριακό και εικονογραφικό υλικό, αποτέλεσμα της συστηματικής επιστημονικής έρευνας των νέων ιστορικών της ΕΚΙΜ, η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε ως ψηφιακό ανάλογο της έκθεσης του ΙΜΚ στον φυσικό χώρο, ενώ στον προσεχή ψηφιακό εμπλουτισμό της θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές.

 

 

Στη μετά-Covid εποχή καταφέραμε, με ψηφιακές και διαδικτυακές δράσεις, να συνεχίσουμε την πολιτιστική, επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά, στον ανοιχτό, προς όλους, χώρο του Μουσείου, που από τις 2 Ιουνίου 2021 επιστρέφει στη βάση του, εκεί όπου η μουσειακή εμπειρία αντλείται διά ζώσης.


Έως τότε, παράλληλα με την ψηφιακή μας παρουσία, στον φυσικό χώρο θα μας βρίσκετε στη νέα περιοδική υπαίθρια έκθεση μας 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στην Πλατεία Ελευθερίας (Ηράκλειο).