αρχική / νέα 2023 / Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο
“Museum Professionals in Dialogue 2022”

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο
“Museum Professionals in Dialogue 2022”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο
“Museum Professionals in Dialogue 2022”

04/07/2022

 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετείχε μετά από πρόσκληση στην Ημερίδα “Museum Professionals in Dialogue 2022” με θέμα “Anniversary projects in museums: The Greek Independence Bicentenary, 1821-2021” που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα του ICOM σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Μουσείων Ιστορίας (ΙΑΜΗ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα (1-2/7/2022).

 

 

Η ομιλία του Αγησίλαου Καλουτσάκη είχε θέμα “Bicentenary in a year of covid: Crete 1821, out of the Historical Museum of Crete” (Διακοσιοστή επέτειος σε έτος πανδημίας: «Κρήτη 1821» εκτός Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) και αφορούσε στο πολύπτυχο επετειακό αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», ένα επιτυχημένο πείραμα για την εναλλακτική παρουσία του Μουσείου έξω από το φυσικό του κέλυφος στο δημόσιο χώρο, με στοιχεία τεχνολογίας και οικολογίας και ελεύθερη συμμετοχή των κατοίκων των πόλεων που το Μουσείο πήγε να συναντήσει. Το επίκεντρο του επετειακού αφιερώματος, και της εισήγησης του Αγησίλαου Καλουτσάκη, ήταν η ομότιτλη Έκθεση που παρουσιάστηκε το 2021 στον ανοιχτό δημόσιο χώρο υπό συνθήκες πανδημίας, τότε, και μόλις τον περασμένο Μάιο, ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Κρήτη και το εξωτερικό (Η.Π.Α. και Αυστραλία). Ο εισηγητής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ο Αγησίλαος Καλουτσάκης αναφέρθηκε επίσης συνολικά στο επετειακό αφιέρωμα της Ε.Κ.Ι.Μ./Ι.Μ.Κ. στη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση, με την υπαίθρια έκθεση των πρόσώπων της Επανάστασης στο Ηράκλειο, την ιστορική δίγλωσση ιστοσελίδα Crete1821.gr, την επιστημονική διαδικτυακή διημερίδα «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830», την έκδοση του υβριδικού λευκώματος της Έκθεσης, τις (πραγματικές) δωρεάν ξεναγήσεις πολιτών, σχολείων και συλλόγων στην Έκθεση, στην πλατεία Ελευθερίας και το ΠΣΚΗ.

Οι ετήσιες συναντήσεις ICOM-IAMH (Museum Professionals in Dialogue) που διεξάγονται με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, έχουν καθιερωθεί με σκοπό την εποικοδομητική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ιστορικές εκθέσεις που οργανώνονται στα μουσεία.