αρχική / νέα 2023 / Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις εκδηλώσεις μνήμης προσφυγικών συλλόγων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις εκδηλώσεις μνήμης προσφυγικών συλλόγων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις εκδηλώσεις μνήμης προσφυγικών συλλόγων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

26/08/2022

Στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από προσφυγικούς συλλόγους με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει μέσω ομιλιών και παρουσιάσεων από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού προγράμματος της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος της έρευνας αυτής είναι η μελέτη και ανάδειξη του ζητήματος της εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων σε παγκρήτια κλίμακα από το 1922 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

 

Οικογένεια Ευφραίμογλου

 

Από το σταφiδεργοστάσιο της οικογένειας Κωνσταντινίδη στο Ηράκλειο

 

Ειδικότερα, το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 19:30, στην εκδήλωση που οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βόνης, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ Ελένη Ψαραδάκη και Μύρωνας Ξυδάκης θα παρουσιάσουν μέρος της μέχρι σήμερα ερευνητικής τους εργασίας, μιλώντας για την υποδοχή και την εγκατάσταση των Μικρασιατών στο Ηράκλειο Κρήτης και τους πρόσφυγες στη δίνη της Ιστορίας. Πρόκειται για μια παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της μέχρι σήμερα πορείας του ερευνητικού προγράμματος.

 

Επιστολικό δελτάριο από τη Σμύρνη

 

Θα ακολουθήσει το 22ο Γαβούστημα, η ετήσια συνάντηση συλλόγων απογόνων προσφύγων με καταγωγή από τα χωριά της Καππαδοκίας, από όλη την Ελλάδα που αυτή τη χρονιά οργανώνεται στην Κρήτη με τη συνδρομή της Περιφέρειας και θα διαρκέσει από τις 26 έως 28 Αυγούστου 2022. Κατά τη τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στις 28 Αυγούστου, στο χωριό Αποΐνι, ο Δημήτρης Κυπριωτάκης μαζί με άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας θα παρουσιάσουν το γενικό περίγραμμα και τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος του Ιστορικού Μουσείου και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αναζήτηση και διερεύνηση αρχειακού υλικού και προφορικών μαρτυριών για την άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το 22ο Γαβούστημα https://www.gavoustima.gr/