αρχική / νέα 2024 / Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας IIΙ

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας IIΙ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας IIΙ

24/03/2020

 

Σκεφτόμαστε το ’21

Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, έχει ανακοινώσει σειρά ομιλιών για την Επανάσταση του 1821 και το Ελληνικό κράτος, με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό τον γενικό τίτλο Σκεφτόμαστε το ’21. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στον κόσμο, γίνεται προσβάσιμη από το διαδίκτυο η ομιλία του  καθηγητή  Αλέξη Καλοκαιρινού, με θέμα Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στο Ρέθυμνο,  στις 20 Μαρτίου 2019.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. ενσωματώνει την ψηφιακή αυτή ανάρτηση στη δράση Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας.

Περίληψη της ομιλίας

Ο Κοραής χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από αρκετές γενιές της νεοελληνικής λογιοσύνης με αντίθετα πολιτικά πρόσημα. Στην ομιλία του στο Ι.Μ.Σ. ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν ασχολείται με τις «χρήσεις του κοραϊσμού», αλλά επιχειρεί μια εκτίμηση του κοραϊκού εγχειρήματος μέσα στο πλαίσιο της εποχής του. Κάτω από ποιες συνθήκες στράφηκε ο Κοραής στην «οικοδομή του έθνους», ποια ήταν η στάση του απέναντι στην πολιτική φιλοσοφία των αρχαίων και των νεοτέρων, ποιο το νόημα της «διορθώσεως της γλώσσης» μέσα στο εκδοτικό του εγχείρημα, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προτείνεται απάντηση. Για να γίνει αυτό, απαραίτητες είναι μικρές παρεκβάσεις στην ιδεολογία και τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

 

Ομιλητής: Αλέξης Καλοκαιρινός,

Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας,
Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας,
Φιλοσοφική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Προλογίζει η Τζελίνα Χαρλαύτη,
Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών,
του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,
Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας,
Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας,
Φιλοσοφική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και τη διευθύντριά του καθηγήτρια Τζελίνα Χαρλαύτη για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού. 

 


Δείτε ακόμη:

       


*Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. και μετά τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ιστορικό Μουσείο παύει να δέχεται επισκέψεις από το Σάββατο 14 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020. Το ίδιο ισχύει για τη Βιβλιοθήκη της Ε.Κ.Ι.Μ.