αρχική / νέα 2024 / Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας IX

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας IX

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας IX

30/04/2020

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΙΧ

Τηρώντας το εβδομαδιαίο διαδικτυακό «ραντεβού», η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών προσθέτει τις παρακάτω νέες ψηφιακές δράσεις και εκδηλώσεις της στις Εφαρμογές για Όλους / Παιδιά.

Η Έφη Θεοδώρου διαβάζει Destelle [Μέρος Α΄ (27 Απριλίου - 7 Μαΐου 1898)] 

Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1898

Ένα απόσπασμα - ντοκουμέντο  από το Ημερολόγιο 1898 του Γάλλου αξιωματικού  Émile-Honoré Destelle  διαβάζει  η καταξιωμένη σκηνοθέτις  Έφη Θεοδώρου. Στο Α’ μέρος, διάρκειας 26 περίπου λεπτών, η διεισδυτική ματιά του Destelle αποτυπώνει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ανήσυχη καθημερινότητα της ανατολικής Κρήτης  την άνοιξη του 1898.


Émile-Honoré Destelle, Ημερολόγιο 1898, Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, τόμος 11, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 2019 [συνέχεια του Ημερολογίου 1897 που κυκλοφόρησε το 2018 η ΕΚΙΜ]. Μεταγραφή κειμένου: Jean- Pierre Destelle, Μετάφραση: Εμμανουέλα Τζεδάκη, Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Σωρού, Κλαίρη Μιτσοτάκη,  Εκδοτική φροντίδα: Κλαίρη Μιτσοτάκη


[Το Β΄ μέρος του ηχητικού αποσπάσματος (8-15 Μαΐου 1898) θα αναρτηθεί την επόμενη εβδομάδα]


Ο Γάλλος αξιωματικός Émile-Honoré Destelle υπηρέτησε στην Κρήτη ως στέλεχος των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνάμεων από τον Μάρτιο του 1897 έως τον Ιούλιο του 1899 και ξανά από τον Ιούνιο του 1901 έως τον Ιούνιο του 1904. Αρχικά τοποθετήθηκε ως επικεφαλής του γαλλικού στρατιωτικού τμήματος στη Σητεία. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1898, η διοίκησή του επεκτάθηκε σε όλον τον νομό Λασιθίου και την επαρχία Βιάννου και ο ίδιος εγκαταστάθηκε στην Ιεράπετρα.


Τα Ημερολόγια (1897 και 1898) του Émile-Honoré Destelle φωτίζουν μια ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του νησιού, το πέρασμα από την Οθωμανική κυριαρχία στην αυτονομία της Κρήτης, κάτω από την στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Συνδυάστηκαν με την περιοδική έκθεση  Ο É.-H. Destelle και η Κρήτη, (12.2019-2020) που «αφηγείται» τη δράση του επί κρητικού εδάφους και τη σχέση που ανέπτυξε με τον τόπο και τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, κρητικούς και ευρωπαίους.


Περισσότερα για την έκδοση και την έκθεση 


ΙΜΚ Audio Spots [#4]

Παραμένουμε στη νεώτερη περίοδο της ιστορίας του νησιού, και συγκεκριμένα στα πρώτα χρόνια του καθεστώτος της Κρητικής Πολιτείας. Το 4ο ΙΜΚ Audio Spot συσχετίζει σύντομες αφηγήσεις με δύο αντικείμενα και μια φωτογραφία από τις Συλλογές και το Φωτογραφικό Αρχείο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, αντίστοιχα.


Εκδήλωση λόγου | Ομιλία του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη για τη γλύπτρια Ναταλία Μελά

Με την παρουσία της ίδιας της γλύπτριας στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσής της στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τίτλο 25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά (2.2018-2.2019, κατόπιν δύο διαδοχικών παρατάσεων), υποδεχτήκαμε τον διακεκριμένο ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη στο κατάμεστο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη  (14.02.2018). 


Ο εικαστικός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο της Ναταλίας Μελά και συνέβαλε με περιεκτικό  κείμενο, επίσης,  στη δημιουργία του πολύπτυχου φυλλαδίου της  έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τα επιλεγμένα έργα της πρόσφατα εκλιπούσας γλύπτριας. Την έκθεση συνεπιμελήθηκε η  Αλεξάνδρα Τσουκαλά, κόρη της Ναταλίας Μελά. 


Ο πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Αλέξης Καλοκαιρινός προλόγισε την εκδήλωση.


Από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ’ το πικ-απ  | Σαλιγκάρι και φεγγάρι

Μια ποιητική ιστορία φαντασίας  και μια κλασική μουσική σύνθεση προστίθενται στην ενότητα Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ’ το πικ-απ.

3ο βιβλίο: Σαλιγκάρι και φεγγάρι, Κυριάκος  Χαραλαμπίδης, εικονογράφηση Μαριλένα Μελισσηνού, © εκδ. Καλειδοσκόπιο 2019.

Επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και Antonio Russo /  Μουσική επένδυση: Concerto per piano n. 1 [Ludwig van Beethoven]


Δημιουργία στο σπίτι | Ουράνιο τόξο

Με πηγή έμπνευσης  το έργο Τσίρκο του Αλέξη Ακριθάκη από την  περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει (2019-2020) - Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ σας προτείνει να φτιάξετε με την ίδια τεχνική, αυτή του κολάζ, το δικό σας ουράνιο τόξο! Οδηγίες, tips,  προτάσεις μουσικής και βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας συνοδεύουν την εικαστική δημιουργία σας.

Μην παραλείψεις να μας στείλεις φωτογραφία της κατασκευής σου στο e-mail: info@historical-museum.gr για να την αναρτήσουμε στο facebook του Ιστορικού Μουσείου.


Η δράση Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων του ΙΜΚ.

Δείτε ακόμη: