αρχική / νέα 2022 / Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αποκριάτικο εργαστήρι, νεωτερικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, και μουσική από τον Κήπο του

ΝΕΑ

Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αποκριάτικο εργαστήρι, νεωτερικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, και μουσική από τον Κήπο του

Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αποκριάτικο εργαστήρι, νεωτερικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, και μουσική από τον Κήπο του

05/03/2021

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* για ένατη e-βδομάδα. Σε αυτήν την ανάρτηση σας προσφέρουμε την επιλογή να εμπνευστείτε από τα συναρπαστικά ζωγραφικά μοτίβα του Αλέξη Ακριθάκη και να δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας ένα πρωτότυπο αποκριάτικο κοστούμι. Στις οθόνες σας μπορείτε ακόμα να παρακολουθήσετε την τελευταία ομιλία για την αρχιτεκτονική συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη, αλλά και συναυλία από το ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ, τον καλοκαιρινό μουσικό κύκλο του Μουσείου. 


 

Νέες Προβολές

Αποκριάτικο τσίκι-τσίκι εργαστήριο στο σπίτι!

Αν και οι φετινές Απόκριες είναι διαφορετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και λιγότερο δημιουργικές!

Για τον λόγο αυτόν, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης προτείνει για όλη την οικογένεια ένα εργαστήριο αποκριάτικου κουστουμιού με επίκεντρο και πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης | Εν Κινήσει, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, που παρουσιάζεται στο Μουσείο. Ο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός χαρακτήρας των έργων του ζωγράφου τροφοδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας για ένα ξεχωριστό κοστούμι με πολύ απλά υλικά.

Μια καρδιά, ένα βέλος, μια βαλίτσα, ένα πρόσωπο, δυο μάτια, βαρκούλες και πουλιά, ήλιοι και φεγγάρια, ταξίδια σε μέρη μακρινά, τσίκι-τσίκι βιαστικά και άλλα πολλά, είναι τα στοιχεία που θα μας εμπνεύσουν αφού αυτά είναι τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Ακριθάκης στους πίνακές του. Δείτε, αναζητήστε, παρατηρήστε, εξερευνήστε χρώματα, μοτίβα και σχήματα από τους πίνακες και έπειτα, μεταμορφωθείτε σε τι άλλο; Μα φυσικά σε έναν πίνακα του Αλέξη Ακριθάκη!

Πάρτε λοιπόν χρώματα, ψαλίδια, πολύχρωμα χαρτιά, κέφι, φαντασία κι αποκριάτικη μπογιά και φτιάξτε το δικό σας ξεχωριστό πίνακα, για να τον φορέσετε!

Για την αναζήτηση των μοτίβων του Αλέξη Ακριθάκη μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Καλή Επιτυχία!


 

Εκδήλωση λόγου | Οδυσσέας Σγουρός, Ασύμπτωτες διαδρομές της νεωτερικότητας στην Κρήτη: Η περίπτωση του Άρη Κωνσταντινίδη

 

Σε αυτήν την ψηφιακή ανάρτηση προβάλλεται η τρίτη ομιλία της εκδήλωσης Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το 2014.

Ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός στην ομιλία του με τίτλο Ασύμπτωτες διαδρομές της νεωτερικότητας στην Κρήτη: Η περίπτωση του Άρη Κωνσταντινίδη επισημαίνει τη μορφολογική λιτότητα στο έργο του ‘Άρη Κωνσταντινίδη σε συνάρτηση με τις ανάγκες που γεννά η μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά και τη στάση ζωής του ίδιου του αρχιτέκτονα, που συνδυάζει την ανεξάντλητη αναζήτηση αρχών και κανόνων με μια βαθιά εννόηση του τόπου και του κόσμου. Παρουσιάζει, με πλούσιο εποπτικό υλικό, τις νεωτερικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις του Άρη Κωνσταντινίδη, με τις αφετηρίες και τις επιρροές που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του διαχρονικού αρχιτεκτονικού του ύφους.


 

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ | Nalyssa Green (α΄μέρος)

 

Πριν λίγα χρόνια, μια βραδιά του Ιούλη του 2016, στον Κήπο του Μουσείου ταξιδέψαμε μαζί με τη Nalyssa Green σε μια πρωτότυπη ηχητική διαδρομή με ηλεκτρονικές επιρροές, έντονα στοιχεία πειραματικής pop και minimal ακουστική αισθητική. Με πολύχρωμους ήχους από πιάνο, θέρεμιν, λούπες, beat από sampler, στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη προσωπική ακουστική της έκφραση, η καλλιτέχνης παρουσίασε, μαζί με τον Λευτέρη Βολάνη στην ηλεκτρική κιθάρα, αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία της.

(Α΄ μέρος: διάρκεια 45΄)


 

*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

επιπλέον ψηφιακές αναρτήσεις