αρχική / νέα 2022 / Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αναφορά στο ’21, αντιρρητική θεολογία, σύγχ. παραδ. μουσική, κι ένα «επαναστατικό» παιχνίδι

ΝΕΑ

Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αναφορά στο ’21, αντιρρητική θεολογία, σύγχ. παραδ. μουσική, κι ένα «επαναστατικό» παιχνίδι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με αναφορά στο ’21, αντιρρητική θεολογία, σύγχ. παραδ. μουσική, κι ένα «επαναστατικό» παιχνίδι

19/03/2021

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* με την προεξαγγελία των επετειακών δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.  Ακόμα, τρεις νέες προβολές με θέματα από την προεπαναστατική ως τη σύγχρονη Κρήτη πλαισιώνουν την ψηφιακή σας «επίσκεψη» στους χώρους και στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. 


 

ΣΕ ΧΩΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ

 

Προεξαγγελία των επετειακών δράσεων της ΕΚΙΜ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με μια σειρά δράσεων και παρουσιάσεων στον φυσικό και τον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

Ο θεματικός άξονας των δράσεων αυτών είναι η συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση και η σύνδεσή της με τις εξελίξεις στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό αξιοποιείται η ερευνητική εργασία της ομάδας νέων ιστορικών της ΕΚΙΜ σε συνδυασμό με ψηφιακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές του ΙΜΚ.

Στον σχεδιασμό της η ΕΚΙΜ έλαβε εξαρχής υπόψη την πρόβλεψη της υγειονομικής κατάστασης, και με αυτό το γνώμονα προσανατολίστηκε σε υπαίθριες δράσεις σε συνδυασμό με ψηφιακές δραστηριότητες. (Δηλαδή, η ΕΚΙΜ κινήθηκε από νωρίς στο πνεύμα του υποδείγματος που προτείνεται αυτές τις μέρες από τον συμπατριώτη μας καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη).

Συνοπτικά, οι δράσεις αυτές είναι:

ΚΡΗΤΗ 21.
1821. Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Υπαίθρια Περιοδική Έκθεση
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021
Χορηγός: Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.

Ξεκινά από την πλατεία Ελευθερίας, τον Μάιο 2021, ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες. 

 

ΚΡΗΤΗ 21.
Crete1821.gr

Ιστορική ιστοσελίδα,
από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.

 

ΚΡΗΤΗ 21.
1821. ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σε δύο σημεία της πόλης του Ηρακλείου,
από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.

 

Περισσότερα, την ερχόμενη Δευτέρα 22/3/2021. 


 

Νέες Προβολές

Παρουσίαση βιβλίου | Γεράσιμος Βλάχος. Περί της του Μωάμεθ θρησκείας και κατά Τούρκων

Παρακολουθούμε την παρουσίαση της έκδοσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Γεράσιμος Βλάχος. Περί της του Μωάμεθ θρησκείας και κατά Τούρκων (Ηράκλειο, 2017), που οργάνωσε η ΕΚΙΜ στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου στις 25.04.2018.
 

Κεντρικό πυρήνα του βιβλίου αποτελεί το ένα εκ των δύο αντιρρητικών θεολογικών συγγραμμάτων του Γερασίμου Βλάχου του Κρητός (1607-1685), το οποίο εντόπισε ο καθηγητής Μανούσος Μανούσακας στη Μονή του Αγίου Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος και έφερε στο φως στα 1954 με άρθρο του στο περιοδικό Κρητικά Χρονικά της ΕΚΙΜ.
 

Η ζωή και το έργο του Γεράσιμου Βλάχου, η επισκόπηση επιμέρους ανέκδοτων, αντιρρητικών, θεολογικών έργων του λογίου Κρητός επενδύουν τις ενότητες του τόμου, ο οποίος αποτελεί τον ώριμο καρπό της επιστημονικής έρευνας του Αστέριου Αργυρίου.
 

Οι ομιλίες του Στέφανου Κακλαμάνη, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Σταύρου Ζουμπουλάκη, προέδρου του ιδρύματος Άρτος Ζωής, εστίασαν ειδικότερα στο θεολογικό έργο του Γεράσιμου Βλάχου Περί της του Μωάμεθ θρησκείας και κατά Τούρκων. Την παρουσίαση συντόνισε ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός, που την αφιέρωσε στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά (16.08.1937-24.04.2018).
 

Δείτε περισσότερα για την εκδήλωση


 

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ | Γιώργης Μανωλάκης - Παύλος Σπυρόπουλος

Στον μουσικό μας κύκλο ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ, απολαύσαμε, πριν λίγα χρόνια (03.09.2014) στον κήπο του νεοκλασικού κτηρίου του Μουσείου, μουσικές της Κρήτης από δύο άξιους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών. Ο δημοφιλής, πέρα από τα όρια του νησιού, βιρτουόζος - τραγουδοποιός Γιώργης Μανωλάκης ερμήνευσε, μαζί με τον Παύλο Σπυρόπουλο στο κοντραμπάσο, συνθέσεις εμπνευσμένες από τον τόπο καταγωγής του. Οι μουσικές επιλογές που ακούσαμε «ενορχηστρώνουν» την ιδιότυπη δημιουργική έκφραση του καλλιτέχνη με το βαθύ ηχόχρωμα της κρητικής παράδοσης και τον αυτοσχεδιασμό. 


 

Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης…

Επειδή Παιχνίδι θέλει ο Μάρτης… το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σχεδίασε ένα παιχνίδι για τους μικρούς του φίλους με πηγή έμπνευσης την Ιστορική Συλλογή του Μουσείου. Με διασκεδαστικό τρόπο, εξάσκηση της παρατηρητικότητας, συγκέντρωση και γρήγορα αντανακλαστικά συστήνουμε στα παιδιά τους οπλαρχηγούς των επαναστάσεων του 19ου αιώνα από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου, πορτραίτα των οποίων παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.


 

*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

 

επιπλέον ψηφιακές αναρτήσεις