αρχική / νέα 2024 / Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας ΧΙ

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας ΧΙ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας ΧΙ

20/05/2020

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας ΧΙ

 

Η ενδέκατη ψηφιακή ανάρτηση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι αφιερωμένη στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης και στη σκληρή περίοδο της Κατοχής που ακολούθησε. Η ανάδειξη ιστορικών ντοκουμέντων  της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσω της ομώνυμης Συλλογής, των περιοδικών εκθέσεων και των Συμποσίων που έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εμπλουτίζεται  κατά τη φετινή 79η επέτειο  της Μάχης σημαντικά  με τη νέα εκδοτική δράση της  ΕΚΙΜ στην πολύ δημοφιλή σειρά Μαρτυρίες.

Σε αυτήν την ανάρτηση, με χαρά, σας ανακοινώνουμε την επικείμενη κυκλοφορία της έκδοσης του 13ου τόμου της σειράς Μαρτυρίες, Το ΚΡΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του υπολοχαγού του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού Len Frazer.

Επίσης, συμμετέχετε ως θεατές σε δύο ακόμη προγενέστερες Μαρτυρίες,

στην εκδήλωση - παρουσίαση  του 3ου τόμου [Γεώργιος  Α. Τζίτζικας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ],  με ξεχωριστό ηχητικό απόσπασμα από τον ίδιο τον αφηγητή

και στην εκδήλωση - παρουσίαση του 12ου τόμου  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ [Ευαγγελία Παπαδάκη, ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ & Αδελφές Κουτσουδάκη, ΠΩΣ ΒΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ].

 


To ΚΡΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του υπολοχαγού του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού Len Frazer (επικείμενη κυκλοφορία έκδοσης ΕΚΙΜ, σειρά Μαρτυρίες)

Την αγωνιώδη προσπάθεια ενός Αυστραλού αξιωματικού να αποφύγει την αιχμαλωσία περιπλανώμενος στην κρητική ενδοχώρα μετά τη λήξη της Μάχης της Κρήτης, αφηγείται ο νέος τόμος της σειράς Μαρτυρίες. Πρόκειται για το Κρητικό Ημερολόγιο του υπολοχαγού του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού Len Frazer, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων παγιδεύτηκε στην Κρήτη, μετά τον τερματισμό της μάχης. Κατά τους δώδεκα μήνες που ήταν φυγάς στην Κρήτη, ο Frazer κινήθηκε, με την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού, κυρίως στις επαρχίες Σελίνου, Kισάμου και Αποκόρωνα. Από εκεί, τον Μάιο του 1942 ο «Γιάννης», όπως ήταν πλέον γνωστός, διένυσε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων με την βοήθεια ντόπιων οδηγών έως τη Μεσαρά με στόχο τη διαφυγή του προς τη Μέση Ανατολή. Το τέλος της κρητικής του περιπέτειας ήλθε στις 6 Ιουνίου, όταν, από μια «μυστική», όπως την ονομάζει ο ίδιος, παραλία της κεντρικής Κρήτης επιβιβάστηκε σε βρετανικό σκάφος με προορισμό την αιγυπτιακή ακτή.


Την έκδοση του ημερολογίου επιμελήθηκε ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και γιος του αυστραλού υπολοχαγού Dr. Ian Leonard Frazer, γνωστός ήδη στο κοινό από την συμμετοχή του στην επιμέλεια της έκδοση του 7ου τόμου της ίδιας σειράς, James De Mole Carstairs, Απόδραση από την Κρήτη. Ημέρες Πολέμου 1941. Η εκτενής εισαγωγή του συνδέει τη διήγηση του πατέρα του με άλλες αφηγήσεις, όπως αυτή του Γιώργου Ψυχουντάκη, του γνωστού Κρητικού μαντατοφόρου, ο οποίος ήταν ένας από τους οδηγούς του Len Frazer κατά την πορεία του από τον Αποκόρωνα στη Μεσαρά, διαφωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις πολύ συχνά αποσπασματικές καταγραφές του ημερολογίου.  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον πρόλογο, ο Len άρχισε να κρατά ημερολόγιο την 1η Ιουνίου 1941, όταν πλέον είχε σβήσει κάθε ελπίδα για εκκένωση του από τα πλοία του βρετανικού ναυτικού, ίσως επειδή αντιλαμβανόταν ότι επρόκειτο για την αρχή μιας εντελώς καινούργιας εμπειρίας. Καθώς οι μέρες γίνονταν εβδομάδες και οι εβδομάδες μήνες, συνέχισε την καταγραφή του, με μόνη διαφορά το ότι οι καταχωρήσεις γίνονταν συντομότερες και πιο συνοπτικές, οι πληροφορίες πιο επιλεκτικές. Συνέχισε να κρατά το ημερολόγιο έως ότου κατάφερε τελικά να διαφύγει από την Κρήτη τον Ιούνιο του 1942, μετά από δώδεκα μήνες περιπλάνηση.


Από πλευράς ΕΚΙΜ, τον 13ο τόμο των Μαρτυριών επιμελήθηκαν οι Κλαίρη Μιτσοτάκη,  Ειρήνη Φουκαράκη και Κωστής Μαμαλάκης. Τη μετάφραση κειμένων στα ελληνικά έκανε η Ρόζμαρι Τζανάκη.


Εκδήλωση λόγου - Παρουσίαση βιβλίου
Γεώργιος Α. Τζίτζικας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945)
Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, τόμος 3 | ΕΚΙΜ 2011

Ελευθερία και Δόξα τιτλοφορείται ο τρίτος τόμος της σειράς Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ελληνο-αγγλική έκδοση). Στο βιβλίο καταγράφεται σε πρώτο πρόσωπο η αντιστασιακή δράση του πρόσφατα εκλιπόντος Γεωργίου Α. Τζίτζικα («Μπαχρή»), αντάρτη της ομάδας Πετρακογιώργη, στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Η παρουσίαση του βιβλίου, με τη συμμετοχή του ίδιου του αφηγητή, έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στις 6 Ιουνίου 2012, από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ Αλέξη Καλοκαιρινό, τη γενική γραμματέα της ΕΚΙΜ  Λένα Τζεδάκη-Αποστολάκη και τον Επιμελητή της Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Κωστή Μαμαλάκη.

Περισσότερα για την εκδήλωση


Ο Γεώργιος Α. Τζίτζικας διαβάζει από τα απομνημονεύματά του

Στο, επενδυμένο με φωτογραφικό υλικό, ηχητικό απόσπασμα, διάρκειας 03΄.30΄΄, ο Γεώργιος Αριστείδη Τζίτζικας αφηγείται την αγωνιώδη συμπλοκή του με γερμανούς αλεξιπτωτιστές  στην περιοχή  του Ρεθύμνου κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης.

Γεώργιος Α. Τζίτζικας: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1939-1945)
Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, τόμος 3 | ΕΚΙΜ 2011


Εκδήλωση λόγου - Παρουσίαση βιβλίου
Ευαγγελία Παπαδάκη- ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
Ρένα & Ιωάννα Κουτσουδάκη - ΠΩΣ ΒΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ
Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, τόμος 12 | ΕΚΙΜ 2019

Στις εμπειρίες και τις μνήμες των «αμάχων» –παιδιών και γυναικών– από τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής είναι αφιερωμένος ο δωδέκατος τόμος της εκδοτικής σειράς της ΕΚΙΜ  Μαρτυρίες, με τίτλο Ο πόλεμος στα σπίτια μας, που περιλαμβάνει τις αφηγήσεις της Ευαγγελίας Παπαδάκη και των μικρών, τότε, κοριτσιών Ρένας και Ιωάννας Κουτσουδάκη.

Η παρουσίαση του 12ου τόμου έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης από τους: Κλαίρη Μιτσοτάκη, επιμελήτρια της έκδοσης, Γιάννη Σκαλιδάκη, διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Michael Sweet, συγγραφέα-δημοσιογράφο, Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας.

Περισσότερα για την εκδήλωση

 


Η δράση Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται σε σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων του ΙΜΚ.

Δείτε ακόμη: