αρχική / νέα 2022 / Λίγο πριν σας υποδεχτεί ξανά
"Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας"

ΝΕΑ

Λίγο πριν σας υποδεχτεί ξανά
"Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας"

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν σας υποδεχτεί ξανά
"Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας"

28/05/2021

Λίγο πριν σας υποδεχτεί ξανά

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας*

με επετειακές εκθέσεις, podcasts για μικρούς και μεγάλους

και μουσική από Παρίσι, ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ

 

 

Λίγες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία των εκθεσιακών χώρων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης,  την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, παρακολουθούμε τις επετειακές δράσεις του Μουσείου για την Ελληνική Επανάσταση στον υπαίθριο χώρο της πλατείας Ελευθερίας και για τη Μάχη της Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο. Ως ακροατές, ακούμε αποσπάσματα στο podcast του Μουσείου από τον νέο τόμο της εκδοτικής Σειράς Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ, υπό τον τίτλο Μια δύσκολη Απόδραση / No Easy Escape  του Len Frazer, και το πρώτο επεισόδιο από την εκπομπή Ρώτα το Μουσείο, με τους επιμελητές να απαντούν στα ηχητικά ερωτήματα των παιδιών. Για το τέλος, χαλαρώνουμε με παριζιάνικο ηχόχρωμα από τον Κήπο του Μουσείου.

 

Εκθέσεις

 

1821 Η ΚΡΗΤΗ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

 

Στο  επετειακό αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η υπαίθρια περιοδική έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ θα παρουσιάζεται στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, για λίγες ακόμη ημέρες, έως και την 1η Ιουνίου 2021.

Η Έκθεση  τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Ελευθερίας έγινε  σε σύμπραξη με τον Δήμο Ηρακλείου.

Δείτε την ψηφιακή προβολή της επετειακής Έκθεσης στην Πλατεία Ελευθερίας εδώ.

Η Έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις του νησιού, με πρώτο σταθμό τα Χανιά (Πλατεία Κατεχάκη). Στην επίσημη παρουσίαση της Έκθεσης, στις 6 Ιουνίου 2021, ώρα 19.00΄, θα παραβρεθεί και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η Έκθεση θα παραμείνει στα Χανιά μέχρι τις 28 Ιουνίου με επόμενο προορισμό το Ρέθυμνο.


Η υπαίθρια παρουσίαση της Έκθεσης αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ευρύτερου επετειακού αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τις παρακάτω παράλληλες δράσεις:
• Πρόσωπα της Επανάστασης: 12 προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών του ‘21 παρουσιάζονται σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου και του Ο.Λ.Η. (στην λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο Πάρκο Γεωργιάδη, και στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από τον νέο λιμένα).
Crete1821.gr:  ιστοσελίδα η οποία περιέχει πληροφοριακό και εικονογραφικό υλικό για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από την ΕΚΙΜ ως ψηφιακό ανάλογο της έκθεσης στον φυσικό χώρο με προσθήκη πληροφορίας που επιτρέπει το ψηφιακό μέσο. Εγκαινιάστηκε στα μέσα Μαρτίου 2021 και στον προσεχή εμπλουτισμό της περιλαμβάνεται και εκπαιδευτικό υλικό.
• «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830»: επιστημονική συνάντηση με θέμα τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις διεθνείς συνθήκες και τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο (αρχές Οκτωβρίου 2021).

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

 

80η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

Η Μάχη του Ηρακλείου

(20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941)

 

 

Mε αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, o Δήμος Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείου Κρήτης συνδιοργανώνουν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου την επετειακή έκθεση 80η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης - Η Μάχη του Ηρακλείου (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941).

Με την επιμέλεια του Κωστή Μαμαλάκη, Συμβούλου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από τις Συλλογές του ιδίου και του Γιάννη Πρεκατσουνάκη, που εστιάζουν στη Μάχη του Ηρακλείου, ενώ την ψηφιακή και διαδραστική ανάδειξη του υλικού έχει αναλάβει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.).


Ώρες επίσκεψης (Βασιλική του Αγίου Μάρκου)
Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00 – 14:00 και 17:00 – 21:30, Σάββατο, 09:00 – 14:00 και 17:30 – 21:30, Κυριακή: 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00


Διάρκεια έκθεσης: 15.05.2021 -27.06.2021

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την επετειακή έκθεση Η Μάχη του Ηρακλείου εδώ.

 


 

Νέα podcasts

 

Εκπομπή ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ | 3ο Επεισόδιο

 

 

Στην ογδοηκοστή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, το τρίτο απόσπασμα προέρχεται από τον 13ο τόμο της εκδοτικής σειράς Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ, με τίτλο Μια δύσκολη Απόδραση / No Easy Escape του Len Frazer (έκδ. 2021). Μεταγραφή κειμένου - Επιστημονική επιμέλεια: Ian Frazer,  Σημειώσεις: Κωστής Μαμαλάκης,  Μετάφραση - Επιμέλεια κειμένου: Ρόζμαρι Τζανάκη, Τυπογραφική επιμέλεια: Σοφία Γιανναδάκη, Εκδοτική φροντίδα: Κλαίρη Μιτσοτάκη, Ειρήνη Φουκαράκη.

Διαβάζει η ηθοποιός Ράνια Πλατάκη.

 

Λίγα λόγια για τον Len Frazer

O Len Frazer γεννήθηκε το 1908 σε προάστιο της Μελβούρνης. Διετέλεσε αξιωματικός του Bασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο του 1941 βρέθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Συμμετείχε στη βασανιστική οπισθοχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς τις ακτές του νότου, όπου και εγκλωβίστηκε μετά την απόσυρση του βρετανικού στόλου από την περιοχή. Μετά την απομάκρυνσή του από την Κρήτη το 1942, επέστρεψε στην Αυστραλία και εν συνεχεία υπηρέτησε στη Νέα Γουινέα και το Μπόρνεο. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Μελβούρνη, όπου και πέθανε το 1968.

Στο επιλεγμένο απόσπασμα (σελ. 342-351), λίγους μήνες μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο Len Frazer αφηγείται την καθημερινότητά του κινούμενος στο κεντρικό Σέλινο και στα χωριά Αχλαδιάκες και Πελεκάνο, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει σκάφος που θα τον μεταφέρει στη Βόρειο Αφρική.

Δείτε περισσότερα για τον νέο τόμο της εκδοτικής Σειράς Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ εδώ.

 

 

Εκπομπή ΡΩΤΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | 1ο Επεισόδιο

 

 

Στο πρώτο podcast της εκπομπής Ρώτα το Μουσείο, οι επιμελητές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαος Καλουτσάκης και Αγγελική Μπαλτατζή λύνουν τις απορίες μαθητών της Δ’ Δημοτικού, της Μελίνας Νιόβης, του Ραφαήλ, της Μαρισόφης, του Αναστάσιου και της Μαρίνας.

Ρώτα το Μουσείο είναι μια ηχητική διάδραση ανάμεσα στο Μουσείο και τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, τα οποία θα ήθελαν να γνωρίσουν πώς λειτουργεί ένα Μουσείο, να εκφράσουν τις απορίες τους και να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τους έρχονται στο μυαλό, για τα εκθέματα, για το πόσες διαφορετικές κατηγορίες επαγγελμάτων συνδυάζονται σε ένα μουσείο, ή ακόμα, τι συμβαίνει στον μυστηριώδη κόσμο της αποθήκης του.

Στείλε μας την ηχογραφημένη ερώτησή σου στο info@historical-museum.gr.

 


 

Νέα προβολή


ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ | Paris, Paris

 

 

Σας προσκαλούμε σε ένα μελωδικό ταξίδι μέχρι το Παρίσι, με τη φωνή της Ελίνας Σκαρπαθιώτη και τη συνοδεία του Roman Gomez (κιθάρα-πλήκτρα). Η μουσική εκδήλωση παρουσιάστηκε στον κήπο του νεοκλασικού κτηρίου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στις 06.08.2013 (καλοκαιρινός μουσικός κύκλος του Μουσείου ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ).

Η Ελίνα Σκαρπαθιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου υπήρξε υπότροφος. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως τραγουδίστρια με το project Parfum Grec. Με αυτό το σχήμα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης έχει ερμηνεύσει κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και τραγούδια Nueva Canción από την Λατινική Αμερική δίπλα σε σημαντικούς μουσικούς όπως ο Γιάννης Ιδομενέως και ο Dr. José Manuel Lezcano αντίστοιχα.

Ο Roman Gomez είναι μουσικός και συνθέτης με αργεντίνικη καταγωγή. Οι συνθέσεις του αποτελούν μια μείξη του τάνγκο με τη σύγχρονη κλασική μουσική, εμποτισμένες με στοιχεία αργεντίνικου και λατινοαμερικάνικου φολκλόρ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ευρώπη και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Lucio Dalla, Eduardo de Angelis, Αρλέτα, Μάριος Στροφάλης).

(Διάρκεια: 122΄)*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.


Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας | ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ