αρχική / νέα 2022 / Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με μοντέρνα αρχιτεκτονική, «αόρατες» μετρήσεις, και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

ΝΕΑ

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με μοντέρνα αρχιτεκτονική, «αόρατες» μετρήσεις, και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

HMCrossword 7

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με μοντέρνα αρχιτεκτονική, «αόρατες» μετρήσεις, και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

05/02/2021

Για 7η e-βδομάδα, Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* με ψηφιακές προβολές για το εμβληματικό έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, τις αέριες μουσειακές μετρήσεις και, για τους μικρούς θεατές, τη γνωριμία με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. 


 

Νέες Προβολές

Εκδήλωση λόγου | Γιάννης Σαΐτας, Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η διαμόρφωση της σχέσης του με την ανώνυμη (ή λαϊκή ή τοπική) αρχιτεκτονική

Με τη νέα ψηφιακή ενότητα με τίτλο Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις τρεις ομιλίες της ομώνυμης εκδήλωσης, σε συνδιοργάνωση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Κέντρου Μελέτης Τέχνης και Θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2014 στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Οι αρχιτέκτονες Γιάννης Σαΐτας, Αλέξης Χατζηδάκης και Οδυσσέας Σγουρός μοιράστηκαν με το κοινό πληροφορίες και εικόνες για τη σημαντική συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη που με το έργο του αναμόρφωσε το πεδίο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Γιάννη Σαΐτα, αρχιτέκτονα, πολεοδόμο, εθνολόγο και ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τίτλο Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η διαμόρφωση της σχέσης του με την ανώνυμη (ή λαϊκή ή τοπική) αρχιτεκτονική.

Λίγα λόγια για τον Άρη Κωνσταντινίδη

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913-93), σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, (1931-36). Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όπως την Πολεοδομική Υπηρεσία (1938-42) και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-50). Διετέλεσε προϊστάμενος τους τμήματος Μελετών του Οργανισμού Τουρισμού (1957-67) και κατόπιν ειδικός σύμβουλος (1975-78). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1967-70), εκλέχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978) και έκτακτο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου(1985). Ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών του ΕΟΤ κατασκεύασε τα γνωστά ξενοδοχεία Ξενία στα οποία συγκαταλέγεται αυτό του Ηρακλείου, ενώ στο ιδιαίτερα πολυσχιδές έργο του ανήκουν και οι εργατικές κατοικίες της πόλης

Σύζυγός του ήταν η -πρόσφατα εκλιπούσα- γλύπτρια Ναταλία Μελά (07.1923-04.2019). Η περιοδική έκθεση 25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε επιμέλεια της κόρης τους Αλεξάνδρας Τσουκαλά και με την παρουσία της ίδιας της γλύπτριας στα εγκαίνιά της, είχε παρουσιαστεί με μεγάλη απήχηση στις πτέρυγες της Γλυπτοθήκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019 (μετά από δύο διαδοχικές παρατάσεις).


 

Διαδικτυακή ημερίδα ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; | Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, Δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Βυζαντινό Μουσείο

Τις παρουσιάσεις της πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Αέριοι ρύποι και αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στα μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου (27.11.2020) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτήν την ψηφιακή ενότητα.

Εκτός από την παρουσίαση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η πέμπτη παρουσίαση της ημερίδας έγινε με διαδικτυακή σύνδεση από τη Λευκωσία, στον έτερο συμμετέχοντα μουσειακό φορέα του έργου Μουσεία ΙΙ. Ο Ιωάννης Ηλιάδης, Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μίλησε για τις Δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) μετρούσαμε εδώ και τρία χρόνια αέριους ρύπους, μύκητες και βακτήρια με τη βοήθεια των εταίρων μας στο έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ [Interreg | Ελλάδα-Κύπρος], του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός). Το έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τα αποτελέσματά του να είναι πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα.


 

Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο;

Αγαπημένα και ξεχωριστά εκθέματα που παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προβάλλονται μέσα από ολιγόλεπτες προβολές, κατάλληλες για μικρές ηλικίες, στην ψηφιακή δράση που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με τίτλο Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Ο αρκούδος Γκοντολίνο απαντά με παιχνιδιάρικο τρόπο στις ερωτήσεις ενός μικρού κοριτσιού προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μια πρώτη γνωριμία με την τοπική ιστορία, τη λαογραφία και την τέχνη.

Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη | Ελ Γκρέκο [Βλέπουμε τα έργα Η Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570) και H Βάπτιση του Χριστού (1569)].

Μόλις δείτε προσεκτικά το βίντεο μην παραλείψετε να βοηθήσετε τον Γκοντολίνο να λύσει το σταυρόλεξο.

Προβολή: επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και μικρή Μυρσίνη. Πρωτότυπη μουσική: Antonio Russo. Σταυρόλεξο: Άννα Αγογλωσσάκη.


 

*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

επιπλέον ψηφιακές αναρτήσεις