αρχική / νέα 2023 / Το φάντασμα της γλώσσας
με ομιλητή τον Αλέξη Καλοκαιρινό

ΝΕΑ

Το φάντασμα της γλώσσας
με ομιλητή τον Αλέξη Καλοκαιρινό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φάντασμα της γλώσσας
με ομιλητή τον Αλέξη Καλοκαιρινό

31/08/2022

Ομιλία /συζήτηση με ομιλητή τον Αλέξη Καλοκαιρινό, καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και τίτλο Το φάντασμα της γλώσσας  διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού την Τετάρτη 31.08.2022, ώρα έναρξης 20.00, στο Πάρκο Κνωσού.

Η ομιλία και η συζήτηση θα αφορoύν στη γλωσσική πραγματικότητα και τις ιδεοληψίες γύρω από τη γλώσσα, ιδιαίτερα την ελληνική.


Η γλώσσα είναι αντικείμενο της επιστήμης αλλά και αντικείμενο ενός δημόσιου διαλόγου με διαστάσεις πολιτικές που αφορά σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας. Για τη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα η «αρχαία κληρονομιά» υπήρξε εργαλείο και βάρος. Το γλωσσικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογικής περιπέτειας της νεοελληνικής εθνικής συγκρότησης και οι σημερινές αντηχήσεις του είναι ενδεικτικές για την τρέχουσα συλλογική μας αυτοαντίληψη. Η επιστήμη της γλώσσας αποκαλύπτει και αντιμάχεται βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις καθώς και τις σκοπιμότητες για της οποίες τις συντηρεί μια κυρίαρχη μερίδα της εγχώριας λογιοσύνης. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη της γλώσσας δεν αγνοεί τις πολιτικές διαστάσεις του γλωσσικού φαινομένου.
 

Ο ομιλητής θα εξηγήσει, λοιπόν, γιατί υπερασπίζεται τη δημοτική μας γλώσσα.


Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας (2016-2020), κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (2006-2010) και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος (2013-2016). Είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και εντεταλμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Το τελευταίο βιβλίο του, «Διπλό Παιχνίδι. Σπουδές στη Θεία Κωμωδία και τον Χαμένο Παράδεισο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις (2021).

Είσοδος ελεύθερη.