αρχική / νέα 2024 / Συζητώντας για την τοπική ιστορία.
Νέες τάσεις και κατευθύνσεις
στην ιστοριογραφία της Κρήτης
| Πέμπτη συνάντηση

ΝΕΑ

Συζητώντας για την τοπική ιστορία.
Νέες τάσεις και κατευθύνσεις
στην ιστοριογραφία της Κρήτης
| Πέμπτη συνάντηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζητώντας για την τοπική ιστορία.
Νέες τάσεις και κατευθύνσεις
στην ιστοριογραφία της Κρήτης
| Πέμπτη συνάντηση

10/04/2024

 

Συζητώντας για την τοπική ιστορία
Νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης

ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, 13 Απριλίου 2024

 

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους των παρουσιάσεων για την προβολή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στο ευρύτερο κοινό, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργάνωσε το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11:00 την τελευταία συνάντηση αυτού του κύκλου. Αντικείμενό της αποτέλεσε η παρουσίαση του αρχειακού υλικού που φυλάσσεται από τους τοπικούς φορείς, η ενημέρωση σε σχέση με την έκταση, τις διαθεσιμότητες, την κατάσταση και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Δημήτρης Σάββας, Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και ο Γιάννης Αλεξανδράκης, Υπεύθυνος Οπτικοακουστικού Τμήματος του ίδιου φορέα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Ηρακλείου εκπροσώπησε η Προϊσταμένη Άννα Μάλλη, ενώ εκ μέρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης μίλησε η Επιμελήτρια της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων, Ειρήνη Φουκαράκη.

 

 

Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

 


 

Στην τέταρτη συνάντηση του αφιερώματος αυτού στην τοπική ιστορία (23 Μαρτίου), συμμετείχαν οι ομιλητές: Σπύρος Δημανόπουλος, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αρχειονόμος των ΓΑΚ Ηρακλείου, Γιάννης Σκαλιδάκης, Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Σκέψεις και ερωτήματα για τα ένοπλα σώματα της Κρήτης τον 19ο και 20ό αιώνα και Νίκος Κουδουμάς, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Αστικός χώρος και εθνική ενοποίηση: Το ζήτημα της ονοματοθεσίας των οδών και των πλατειών του Ηρακλείου στο α΄ μισό του 20ού αιώνα.

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Διάστημα διοργάνωσης: 24 /2 - 13 /4/ 2024, ώρα έναρξης: 11:00΄ π.μ.


Χώρος διεξαγωγής: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη


Είσοδος*: ελεύθερη

 

*Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι οι εκδηλώσεις είναι δημόσιες και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθούν και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.