αρχική / νέα 2024 / Ψηφιακή συνάντηση 3 + 1 εορτασμών

ΝΕΑ

Ψηφιακή συνάντηση 3 + 1 εορτασμών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή συνάντηση 3 + 1 εορτασμών

21/06/2020

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες της ασφαλούς και ομαλής επαναλειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης μοιραζόμαστε μαζί σας δύο παλαιότερες εκδηλώσεις που ζήσαμε μαζί σας τόσο στο κατάμεστο Αμφιθέατρο όσο και στον Κήπο του Μουσείου, αλλά και μία τρυφερή ιστορία, επιλεγμένη από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.   

 


 

Εκδήλωση λόγου

 

 

Στις 21 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και παραμονές της επετείου της Επανάστασης του 1821, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργάνωσε στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης την παρουσίαση των δύο πρόσφατων, τότε, βιβλίων της ερευνήτριας σε θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας, Μαρίας ΔεληβοριάΔιονυσίου Σολωμού, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους, ερμηνευτική δοκιμή (Εκδόσεις Άγρα, 2012) και O Αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του, οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού  (Εκδόσεις Άγρα, 2016).

Το πρώτο βιβλίο, Γυναίκα της Ζάκυθος, παρουσίασε ο νεοελληνιστής Δημήτρης Πολυχρονάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και το δεύτερο, για την Επανάσταση και τον Σολωμό, η ιστορικός Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Την παρουσίαση ολοκλήρωσε η ομιλία της ίδιας της συγγραφέως. Ακολούθησε συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση προσφώνησε η Κλαίρη Μιτσοτάκη.

 


 

Μουσική εκδήλωση

 

 

Έναν χρόνο πριν, στις 21 Ιουνίου 2019, γιορτάσαμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στον Κήπο του Μουσείου μαζί με τους Pink Tales, στο πλαίσιο του δημοφιλούς μουσικού κύκλου ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ.

Με την καλλιτεχνική αισθητική της τραγουδίστριας - ηθοποιού Πελαγίας Μουρούζη (φωνή) και των μουσικών Νίκου Βέργου (ηλεκτρική κιθάρα), Ορφέα Μιτσοτάκη (ακουστική κιθάρα) και Χρήστου Σαγιέντ (τύμπανα, καχόν), στο βίντεο παρουσιάζεται μία ώρα μελωδικών «πτήσεων» με μουσικές blues, rock, jazz και world music του διεθνούς  ρεπερτορίου, από τα 60ies έως τα 90ies.

 


 

Από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ' το πικ-απ | Ο κύριος Ιππόκαμπος

 

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα (κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου | 21 Ιουνίου 2020), η παραμυθο-ιστορία που προστίθεται στην ψηφιακή ενότητα Βιβλία που αγαπώ, με μουσική απ’ το πικ-απ  είναι αφιερωμένη στη στοργική πλευρά των μπαμπάδων.

5ο βιβλίοΟ κύριος Ιππόκαμπος, Eric Carle, εικονογράφηση Eric Carle, © εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2008. Επιμέλεια - αφήγηση: Φανή Καμπάνη και Antonio Russo. Μουσική επένδυση: Rondo alla Turca  [Wolfgang Amadeus Mozart].

 


Επιπλέον ψηφιακές αναρτήσεις στις:

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ