αρχική / νέα 2021 / Παρουσίαση της Επετειακής Έκθεσης
του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
στον Άγιο Νικόλαο

ΝΕΑ

Παρουσίαση της Επετειακής Έκθεσης
του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
στον Άγιο Νικόλαο

Παρουσίαση της Επετειακής Έκθεσης
του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
στον Άγιο Νικόλαο

04/08/2021

 

Από το βράδυ της Πέμπτης, 5 Αυγούστου 2021, ήταν ανοιχτή για τον κόσμο του Αγίου Νικολάου, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, η υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η Έκθεση ήταν επισκέψιμη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μπροστά στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, ως και τις 30 Αυγούστου 2021, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα, ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο, όπως και στις προηγούμενες εγκαταστάσεις της στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο).

 


Προηγήθηκε η εκδήλωση της παρουσίασης της Έκθεσης, στις 20.30΄, όπου στον ανοιχτό χώρο της Έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Ιωάννης Γουλιδάκης και ο Δημάρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός. Η παρουσίαση της Έκθεσης έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης. Ακολούθησε ξενάγηση από τους επιμελητές της Έκθεσης, Αγησίλαο Καλουτσάκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.


Η εγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών –που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις– έγινε με τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

 

Με προϋπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ευέλικτη διάταξη των εκθεσιακών περιπτέρων στον τέταρτη πόλη - σταθμό, προσφέρει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού, όπως έχει συμβεί στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.


Η επίσκεψη της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ήταν ελεύθερη, κάθε μέρα, όλες τις ώρες, χωρίς εισιτήριο.

 


Ως προς το περιεχόμενο, είναι οργανωμένη σε θεματικές ενότητες, με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση, και στόχο την ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον συνακόλουθο αντίκτυπό της. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR codes. Το υλικό της Έκθεσης αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

 

 

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

 

 

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

(μπροστά στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης)


Διάρκεια Έκθεσης: ως 30.08.2021


Η επίσκεψη είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο,


όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα