αρχική / νέα 2021 / Παρουσίαση της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Ρέθυμνο

ΝΕΑ

Παρουσίαση της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Ρέθυμνο

Παρουσίαση της Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στο Ρέθυμνο

05/07/2021

 

Η επετειακή–κινητή Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ άνοιξε για το κοινό του Ρεθύμνου το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Ιουλίου 2021. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κυρία Μαρία Λιονή και ο Δημάρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης. Η Έκθεση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και ακολούθησε ξενάγηση από τους επιμελητές της Έκθεσης, Αγησίλαο Καλουτσάκη, Μαρία Καλογεράκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.

Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, παρουσιάστηκαν οι 14 στεγασμένες ξύλινες κατασκευές της Έκθεσης με κείμενα, εικόνες και διαδραστικές εφαρμογές μέσω QR codes για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση μέσα στο πλαίσιο των εξελίξεων στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τον κόσμο κατά την εποχή εκείνη. Το επιλεγμένο υλικό αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Έκθεση ήταν επισκέψιμη κάθε μέρα, όλες τις ώρες, ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο. Απέκτησε, από την 16η Ιουλίου, αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις των επισκεπτών.
 

Φωτ.: GOODnet.gr

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε σε σύμπραξη με τον Δήμο Ρεθύμνου.

Η υπαίθρια Έκθεση, που είναι ο κεντρικός άξονας του επετειακού αφιερώματος της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο μέχρι την 1η Αυγούστου, με επόμενους σταθμούς τον Άγιο Νικόλαο και ξανά το Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας), όπου έγιναν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων και οργανωμένων ομάδων.

 


Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, έγιναν το φθινόπωρο: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

 

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ρέθυμνο, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Διάρκεια Έκθεσης: ως και 01.08.2021

Η επίσκεψη είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, καθημερινά,

όλες τις ώρες της ημέρας