αρχική / νέα 2024 / Παγκ. Ημέρα Τουρισμού & Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού

ΝΕΑ

Παγκ. Ημέρα Τουρισμού & Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκ. Ημέρα Τουρισμού & Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού

14/09/2018

 

Διανύοντας το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς  που έχει σύνθημα «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει τετραήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων,  27-30.9.2018, στο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού | 27.9.2018
◢ Μουσική Εκδήλωση με τους ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ-COULEUR LOCALE

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το Αγροτικό Μουσείο θα φιλοξενήσει τους ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ-Couleur Locale στη μεγάλη βεράντα του Μουσείου, στις 20:00΄. Η μουσική του σχήματος βασίζεται στις προσωπικές συνθέσεις και τον αυτοσχεδιασμό του Γιώργη Μανωλάκη στο λαούτο (ακουστικό/ηλεκτρικό), αλλά και στο δυνατό rhythm section των Νικόλα Χριστόπουλου στα τύμπανα και Γιάννη Καπετανάκη στο κοντραμπάσο. Πειραματίζονται με τη μεσογειακή μουσική εστιάζοντας στην εξέλιξη του παραδοσιακού ήχου της Κρήτης μέσα από την προσθήκη στοιχείων World, Rock και Jazz.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Μουσείο θα λειτουργήσει με συνεχές ωράριο, από τις 10:00΄ως 23:00΄. Με τη γενική είσοδο των 4€ οι επισκέπτες θα έχουν το πλεονέκτημα να περιηγηθούν, στο χρονικό διάστημα της επιλογής τους, τις θεματικές Συλλογές του Μουσείου και να απολαύσουν τη συναυλία που ξεκινάει στις 20.00΄. Παραδοσιακά κεράσματα φροντισμένα από την κυρία Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη και δροσιστικά ποτά θα σερβίρονται στην είσοδο του Μουσείου από τις απογευματινές ώρες κι έπειτα.
 Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς | 28-30.9.2018
◢ Εργαστήρια για τον λαϊκό πολιτισμό και την κεραμική

Στο πλαίσιο των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 28-30 Σεπτεμβρίου 2018, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συνδιοργανώνει με το ΥΠ.ΠΟ.Α. κύκλο δράσεων «Σε δύο πράξεις: Τέχνη και Εκπαίδευση στο Μουσείο».

Τα παιδιά (5-13 ετών)  γνωρίζουν τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης. Με βιωματικό τρόπο και με άξονα τα διαδραστικά εργαστήρια «Υφαίνουμε;» και «Ο Κύκλος του Ψωμιού» καλούνται να ανακαλύψουν τέχνες, τεχνικές, παραδόσεις, και αντικείμενα του προβιομηχανικού παρελθόντος ώστε να κατανοήσουν την πολιτισμική κληρονομιά που συνοδεύει τον άνθρωπο στην ιστορία του, πέρα και από τα όρια της Κρήτης.

Ο αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό, το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κεραμικών της Κρήτης, αναπλάθει την πανανθρώπινη τέχνη της κεραμικής στήνοντας το εργαστήρι του στη βεράντα του Μουσείου, όπου ερασιτέχνες κεραμίστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων θα μετατρέψουν τον πηλό σε δημιουργία. Οι πήλινες κατασκευές θα ψηθούν στους ειδικούς φούρνους του Θραψανού και θα επιστραφούν στους δημιουργούς τους.

Για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου επεκτείνεται κατά δύο, επιπλέον, ώρες (10:00΄-20:00΄) και κατ’ εξαίρεση το Μουσείο θα ανοίξει και την Κυριακή, 30.9.2018 (10:00΄-20:00΄). Με τη γενική είσοδο των 4€ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα  να περιηγηθούν τις θεματικές Συλλογές και να συμμετάσχουν στα εργαστήρια του ενδιαφέροντός τους, στην ημερομηνία που θα επιλέξουν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων των εργαστηρίων παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλ.: 28970-23303, Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο, 10:00΄-18:00΄.  

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων:

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου

10:00΄-13:00΄
Εργαστήρια κεραμικής 

17:00΄-18:15΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Υφαίνουμε;» (8-13 ετών)

18:30΄-19:45΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Ο Κύκλος του Ψωμιού» (5-12 ετών)
 

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου

10:30΄-11:45΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Ο Κύκλος του Ψωμιού» (5-12 ετών)

12:00΄-13:15΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Υφαίνουμε;» (8-13 ετών)

17:00΄- 19:00΄
Εργαστήρια κεραμικής
 

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου

10.30΄-11.45΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Υφαίνουμε;» (8-13 ετών)

12:00΄-13:15΄
Εκπαιδευτικό εργαστήριο «Ο Κύκλος του Ψωμιού» (5-12 ετών)

17:00΄-19:00΄
Εργαστήρια κεραμικής

 


*Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εξωτερικές εκδηλώσεις (συναυλία και εργαστήρια κεραμικής) θα μεταφερθούν στη φάμπρικα του Μουσείου.

Για την στάθμευση περιορισμένου αριθμού Ι.Χ. θα παραχωρηθεί το προαύλιο της Ενορίας του Πισκοπιανού Χερσονήσου.
 


Το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Πισκοπιανού. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας  Παρλαμά.

Οι Συλλογές του Μουσείου, με εκθέματα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, εκτείνονται σε εκθεσιακή επιφάνεια 500 τ.μ. και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα της εξέλιξης της καθημερινής ζωής και των εργαστηρίων της προβιομηχανικής Κρήτης. Τα εκθέματα υποστηρίζονται από δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) εποπτικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα. Το ανακαινισμένο κτίριο της φάμπρικας είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις αγροτικές και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου. Η νεότερη πτέρυγα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην κρητική υφαντική και περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα από τις Συλλογές της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. Στις Συλλογές του Μουσείου έχει ενταχθεί μία επιπλέον θεματική ενότητα, η δαντελοπλεκτική, με επιλεγμένες δαντέλες από τα προικώα αγαθά της πρόωρα χαμένης δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη, με καταγωγή από το Πισκοπιανό Χερσονήσου, δωρεά του συζύγου της, κυρίου Μιχάλη Αλεξανδρίδη. 

Η αίθουσα υποδοχής διαθέτει μικρό πωλητήριο και οι βεράντες του Μουσείου προσφέρουν πανοραμική θέα στον κόλπο της Χερσονήσου και στο βουνό Χάρακα. Οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι στα Α.Μ.Ε.Α.