αρχική / νέα 2024 / Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της Έκθεσης
«Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»
στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της Έκθεσης
«Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»
στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της Έκθεσης
«Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»
στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

13/02/2023

 

Με την ξενάγηση ομάδας από το Εναλλακτικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη»  ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου 2023, η παρουσίαση της περιοδικής Έκθεσης «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», που συνδιοργάνωσαν η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

 


Στον ένα μήνα της παρουσίας της στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Έκθεση επισκέφθηκαν σχεδόν 11.000 συμπολίτες μας και επισκέπτες της πόλης. Βασικό στόχο των διοργανωτών της αποτέλεσε εξαρχής ο σχεδιασμός και η δωρεάν προσφορά οργανωμένων ξεναγήσεων σε ομάδες επισκεπτών με έμφαση στις σχολικές ομάδες. Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας υπήρξε εξαιρετική, καθώς 63 σχολικές ομάδες από 35 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός Ηρακλείου, με 1.500 περίπου μαθητές, ξεναγήθηκαν στην Έκθεση από τη νεανική επιστημονική ομάδα της Ε.Κ.Ι.Μ.

 

Σε ειδικά διαμορφωμένη κόγχη στον χώρο της Βασιλικής οι μαθητές και οι μαθήτριες ακούν το μουσικό έργο του Οδυσσέα Γραμματικάκη «Σαν κυνηγημένα περιστέρια» που βασίστηκε σε φράσεις–αποσπάσματα των συνεντεύξεων απογόνων των προσφύγων, η συλλογή των οποίων αποτέλεσε μέρος του ερευνητικού προγράμματος της Ε.Κ.Ι.Μ.


Η Έκθεση συνδύασε το κείμενο και την εικόνα στον φυσικό χώρο με την πληροφορία σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes, ενσωμάτωσε πλήθος υλικών και αρχειακών τεκμηρίων (ψηφιακά και σε φυσική μορφή), αξιοποίησε προφορικές μαρτυρίες σε ειδικές ηχητικές εφαρμογές, και υποστηρίχθηκε από προβολές οπτικού υλικού. Το περιεχόμενο της είχε ως κεντρικό άξονα το υλικό που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα» που πραγματοποίησε η Ε.Κ.Ι.Μ. μέσω του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο νησί. Για τη δημιουργία της εργάστηκε η δεκαμελής επιστημονική ομάδα των νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. μαζί με τους ερευνητές και το προσωπικό της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολουθούν προβολή - φιλμ του 1923 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η Έκθεση υποστηρίζεται από ψηφιακά μέσα, τρεις προβολές οπτικού υλικού, δύο ακουστικές εγκαταστάσεις και εποπτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή που αντλείται σε φορητές συσκευές μέσω QR Codes.


Η Έκθεση θα έχει ως επόμενο σταθμό το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, από τις 21 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2023.