ΝΕΑ
Οι εκδηλώσεις του Ιουνίου στα Μουσεία της ΕΚΙΜ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εκδηλώσεις του Ιουνίου στα Μουσεία της ΕΚΙΜ
20/06/2019
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στον κήπο του ΙΜΚ
21:00´-23:00´ | Έναρξη του καλοκαιρινού μουσικού κύκλου του Ιστορικού Μουσείου «Άμα Βραδιάσει», με τους Pink Tales
Σάββατο, 22 Ιουνίου στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού
12:00´-13:00´ | Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά «Οργανοπαιχνιδίσματα και Τραγουδοστολίσματα» με τους Μαρία Λούκα και Γιώργο Ζαχαριουδάκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής
Κυριακή, 23 Ιουνίου στο Ιστορικό Μουσείο
11:00´-12:15´ | Προβολή του ντοκιμαντέρ "Vive la fuite!" της Εύης Καραμπάτσου, με θέμα τη ζωή και το έργο του Αλέξη Ακριθάκη
12:15´-13:00´ | Περιήγηση στα έργα του Αλέξη Ακριθάκη με την εικαστικό Μαρία Γρηγοριάδη
26-27-28 Ιουνίου & 1-5 Ιουλίου στο Ιστορικό Μουσείο
10:00΄-14:00΄ | «Θεατρικές διαδρομές στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης», εργαστήριο για ενήλικες με τη Σοφία Δερμιτζάκη
Σάββατο, 29 Ιουνίου στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού
10:30'-12:30´ | Εργαστήρια κεραμικής με τον αγγειοπλάστη Ζαχαρία Καλιακάκη
Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις
Έναρξη ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ - Pink Tales | Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, και τους Pink Tales από τις 21:00΄ έως τις 23:00΄, ξεκινά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ, ο καλοκαιρινός μουσικός κύκλος του Ιστορικού Μουσείου.
Οι Pink Tales είναι ένα γκρουπ που υπόσχεται να μας ταξιδέψει με το μουσικό του αεροπλανάκι. Μέσω μιας πρόζας γεφυρώνει μουσικές από διαφορετικές κουλτούρες και τόπους. Με θετική μάτια στην ανακάλυψη του έρωτα και στις ανατροπές του, προσγειώνεται σε διάφορα αεροδρόμια «ανά τον κόσμο» μιλώντας για ιστορίες αγάπης. Οι μουσικές τους αποσκευές περιέχουν ένα μείγμα από blues, rock, jazz και world music πασίγνωστων τραγουδιών από τα 60ies έως τα 90ies του παγκοσμίου ρεπερτορίου.
Το σχήμα απαρτίζεται από τους μουσικούς Πελαγία Μουρούζη (φωνή), Νίκο Βέργο (ηλεκτρική κιθάρα), Ορφέα Μιτσοτάκη (ακουστική κιθάρα) και Χρήστο Σαγιέντ (τύμπανα, καχόν). Η Πελαγία Μουρούζη μας έχει συστηθεί ερμηνευτικά και μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα «Σπείρα-Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη.
Παράλληλα, με τη γενική είσοδο των €5,00 (συμπεριλαμβάνεται η μουσική εκδήλωση), οι μόνιμες συλλογές και οι νέες περιοδικές εκθέσεις Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει και ΧΑΝΙΑ ΄41-΄45 του Ι.Μ.Κ. θα είναι ανοικτές στο κοινό για μια νυχτερινή περιήγηση κατά το διάστημα 20:00΄-23:00΄.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ
«Οργανοπαιχνιδίσματα και Τραγουδοστολίσματα»
στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού | Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού Χερσονήσου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο 22 Ιουνίου, ώρα 12:00΄, το εκπαιδευτικό εργαστήρι Οργανοπαιχνιδίσματα και Τραγουδοστολίσματα για παιδιά 2-6 ετών. Mέσα από μια διαδραστική παρουσίαση το εργαστήρι στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα μουσικά όργανα της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Οι επαγγελματίες μουσικοί Μαρία Λούκα και Γιώργος Ζαχαριουδάκης επιμελούνται τη μουσική αφήγηση μιας ιστορίας των οργάνων δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις μουσικές της Ελλάδας. Παρουσιάζονται όργανα αρχαιοελληνικά όπως η λύρα του Απόλλωνα, ο άσκαυλος και ο αυλός του Πανός, καθώς και παραδοσιακά όργανα όπως η μαντούρα, η λύρα, το θιαμπόλι, το λαούτο και τα κρουστά. Μεγαλύτερα παιδιά και γονείς που αγαπούν τη μουσική, μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν το δρώμενο.
Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό εργαστήρι είναι 4 ευρώ ανά παιδί. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 60' περίπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 28970-23303 (Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο 10:00΄-18:00΄).
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού
6 εικαστικοί + 1 προβολή
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης Αλέξης Ακριθάκης. Εν Κινήσει
Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη
Την Κυριακή, 23 Ιουνίου ώρα 11:00΄, ξεκινά η προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύης Καραμπάτσου Vive la Fuite! (Ζήτω η Φυγή!), ένα είδος road movie για τον Αλέξη Ακριθάκη. Το φιλμ θα προβάλλεται στο αμφιθέατρο «Γιάννης Περτσελάκης», κάθε Κυριακή στις 11:00΄, καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης.
Λίγα λόγια για το έργο
Vive la fuite! ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα που ταυτίστηκε με το μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.
Σενάριο: Εύη Καραμπάτσου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος | Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου | Μουσική: Alexis Geittman, Δημήτρης Φριτζάλας | Παραγωγός: Εύη Καραμπάτσου | Γλώσσα διαλόγων: Ελληνική | Γλώσσα υποτίτλων: Αγγλική | Φορμάτ: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2017 | Διάρκεια:74΄
------------------------------------------------------------------------------------
Την προβολή θα διαδέχεται σε επιλεγμένες κυριακάτικες ημερομηνίες, στις 12:15΄, συζήτηση με το κοινό και περιήγηση στα έργα της έκθεσης από έναν προσκεκλημένο εικαστικό.
►Μαρία Γρηγοριάδη
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, ώρα 12:15΄ | 1η περιήγηση
Η Μαρία Γρηγοριάδη γεννήθηκε στο Καλό Χωριό Ηρακλείου Κρήτης. Μετά από μαθήματα στη Σχολή Πετρά με τον Α. Απέργη, σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. (1982-1987), στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή, λιθογραφία στο εργαστήριο του Θ. Εξαρχόπουλου (1983-1985) και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη (1985-1987).
1983-1985: υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. για τη ζωγραφική, 1987: υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για τη σκηνογραφία και 1991-1994: μεταπτυχιακή υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ. για τη ζωγραφική, 2009-2013: μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργική γραφή.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τριενάλλε Σόφιας, Ντουμπρόβνικ, Βουλγαρία, Βέλγιο, Κίνα, Γαλλία). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις από το 1988 σε διάφορες αίθουσες σε Κόρινθο, Αθήνα, Ηράκλειο και στη Μέδουσα (1994, 1997, 2000, 2005 και 2011), Αίθουσα Τέχνης στην Αθήνα, καθώς και στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το 2018. Έργα της υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ, στη συλλογή της Α.Σ.Κ.Τ., στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, στις Μινωικές Γραμμές, σε πρεσβείες του εξωτερικού και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων
«Θεατρικές διαδρομές στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης»
εργαστήριο για ενήλικες με τη Σοφία Δερμιτζάκη
Τα τελευταία χρόνια το θέατρο, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πιο σημαντικό και άμεσο ρόλο στην κοινωνία, ξεπερνάει τα σύνορα μιας αίθουσας θεάτρου και συναντιέται με το κοινό του και τους λειτουργούς του σε δημόσιους χώρους, αντλώντας υλικό από αυτούς. Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικοποίησης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, συνεχίζοντας την εξωστρεφή του δράση, οργανώνει θεατρικό εργαστήρι για ενηλίκους (ηθοποιούς, ερασιτέχνες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα λάτρεις της θεατρικής πράξης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Μουσείου και θα αντλήσει το υλικό του από τις εκθέσεις του. Στόχος του εργαστηρίου, είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μέσα από σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Μια διαδρομή στο Μουσείο, μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή στον χαρακτήρα της εκάστοτε εποχής, που διαμορφώνει πάντα τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης κοινωνίας, τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρεισφρήσουν στα γεγονότα, όχι μόνο κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά, αλλά και συναισθηματικά, σωματικά, βιωματικά. Θα ανακαλέσουν μνήμες της ιστορίας τους, που μπορεί να βρίσκονται καλά κρυμμένες στα βάθη των χρόνων, αλλά ο καθένας από εμάς τις έχει χαραγμένες μέσα του. Οι 17 αιώνες τοπικής Ιστορίας αποτελούν έμπνευση και οι συλλογές του Ι.Μ.Κ. ζωντανεύουν. Στο τέλος του εργαστηρίου, θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, μέσα στο Μουσείο.
Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών με άριστα και του University of Surrey, στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας. Tην περίοδο 2002-2005 συμμετείχε στα σεμινάρια υποκριτικής με τη Μέθοδο του Actors’ Studio, με τον Α. Μανωλικάκη. Στο θέατρο εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτις σε πάμπολλες παραστάσεις όπως: «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κ. Σωτηρίου, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου, «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της Σάρλοτ Κήτλυ, «Τρεις Αδελφές» του Α. Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ κ.α. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στο Θεατρικό Αναλόγιο και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Αέναη Κυπαρισσία» σκην. Ζ. Χαϊτίδη, «Ώμος προς ενοικίαση» σκην. Δ. Εμμανουηλίδη, «Ναι κλαίω» σκην. Ν. Τραχανά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΕ.Σ.Η. και της θεατρικής ομάδας Stravaganti NUOVI.
- Διάρκεια σεμιναρίου: 26-27-28 Ιουνίου & 1-5 Ιουλίου
- Ώρες: 10:00΄-14:00΄
- Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι: 50 ευρώ)
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 2810-283219, εσωτ. 106, καθημερινά 9:00΄-17:00΄ | info@historical-museum.gr
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των Καλοκαιρινών Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων του Ι.Μ.Κ. για παιδιά και ενήλικες
Εργαστήρια κεραμικής στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού
Το Σάββατο 29 Ιουνίου, και κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα έως και τον Οκτώβριο, από τις 10:30΄ έως τις 12:30´, o αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό –το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κεραμικών της Κρήτης– στήνει το εργαστήρι του στο Μουσείο και μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του με τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Ο κεραμοποιός δουλεύει τον πηλό δημιουργώντας διάφορα χρηστικά αντικείμενα και καθοδηγεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν τα δικά τους κεραμικά έργα. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους, αφού θα έχουν ψηθεί στο φούρνο του αγγειοπλάστη, και να τα διακοσμήσουν όπως επιθυμούν.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού