αρχική / νέα 2023 / Οι δράσεις των Μουσείων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών | ΕΗΠΚ (23-25 Σεπτεμβρίου 2022)

ΝΕΑ

Οι δράσεις των Μουσείων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών | ΕΗΠΚ (23-25 Σεπτεμβρίου 2022)

Οι δράσεις των Μουσείων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών | ΕΗΠΚ (23-25 Σεπτεμβρίου 2022)

21/09/2022

 

Με φετινή θεματική «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά» και πολιτιστικό πρόταγμα «Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται στα δύο Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών με εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές δράσεις.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο)

11:30 – 13.30 | «Από τον ένα στο όλον», η παρουσίαση του εκπαιδευτικού εργαστηρίου από εφήβους σε ενήλικες

Ολοκληρώνεται το τριήμερο εργαστήριο για εφήβους οι οποίοι/οποίες θα μοιραστούν τα αποτελέσματα της εργασίας τους σε μια παρουσίαση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 11:30 από το Ιστορικό Μουσείο με ομαδικό περίπατο στην πόλη και θα ολοκληρωθεί και πάλι στο Μουσείο.

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο των εφήβων

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης εστιάζει στην έννοια του οικείου μέσα στο μουσείο. Οι εκθέσεις του Ι.Μ.Κ. περιλαμβάνουν τμήματα της σκευής σπιτιών, ολόκληρα δωμάτια, αλλά και ένα ολόκληρο σπίτι. Ταυτόχρονα το ίδιο το κτήριο του Ι.Μ.Κ. ήταν κάποτε ένας χώρος ιδιωτικός.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγεί τα παιδιά μέσα και έξω από τους χώρους του μουσείου. Ξεκινώντας από επιλεγμένα αντικείμενα, οι μαθήτριες και οι μαθητές ερευνούν με διαφορετικά εργαλεία την ιστορία σημαντικών κτηρίων της πόλης μας, που είτε έχουν αλλάξει χρήση, είτε δεν υπάρχουν πια στις μέρες μας.

Για τη συμμετοχή στην ανοιχτή παρουσίαση είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Συμμετοχή: δωρεάν

Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ. 101

 

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου)

11:00 – 13:00 | Εργαστήρι ξυλότορνου
14:00-18:00 | Εργαστήρι κεραμικής

Στο Αγροτικό Μουσείο της Ε.Κ.Ι.Μ. οργανώνονται δύο κυκλικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και εθνικότητες, που εστιάζουν στο ξύλο και τον πηλό, τα κυρίαρχα υλικά της λαϊκής τέχνης που παρουσιάζεται στις Συλλογές του Αγροτικού Μουσείου.Στο πρωινό εργαστήρι ξυλότορνου, ο Ζοζέφ Ζρεζ μεταφέρει τον εξοπλισμό του στην αυλή του Αγροτικού Μουσείου και παρουσιάζει στους επισκέπτες τον κόσμο του ξυλότορνου, με μια μικρή επίδειξη του μηχανήματος, των εργαλείων και των ιδιοτήτων του ξύλου. Ακολουθεί η δημιουργία στον τόρνο, όπου το ξύλο γίνεται σβούρα, γουδί και γουδοχέρι.

 

Στο εργαστήρι κεραμικής, στη φάμπρικα του Μουσείου, ο αγγειοπλάστης Ζαχαρίας Καλιακάκης από το Θραψανό μυεί τους επισκέπτες στη δική του τέχνη. Με την καθοδήγησή του στον περιστρεφόμενο τροχό κεραμικής, οι επισκέπτες του Μουσείου θα δημιουργήσουν μικρά χρηστικά και διακοσμητικά πήλινα αντικείμενα λαϊκής τεχνοτροπίας και αισθητικής.

 


 

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου)

11:00-14:00 | Εργαστήρι κεραμικής
21:00-23:00 | Cretan mandolin - lute duo (συναυλία)

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου επαναλαμβάνεται το κυκλικό εργαστήρι κεραμικής.

Το βράδυ ακούμε μουσικές της τοπικής παράδοσης στη μεγάλη βεράντα του Μουσείου. Ο Στεφανής Σαμαρίτης στο μαντολίνο και ο Έκτορας Κυριάκου στο λαούτο ταξιδεύουν το κοινό με τις χορδές τους, σε παλιούς σκοπούς αλλά και γνώριμα ακούσματα από τη δυτική μέχρι την ανατολική Κρήτη. Οι ήχοι των εγχόρδων από τους Cretan mandolin - lute duo θα ενωθούν με τα χρώματα και τα αρώματα των σπάνιων κερασμάτων της Κρήτης, με τη φροντίδα της Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Το Σάββατο, το Αγροτικό Μουσείο θα λειτουργήσει με συνεχές ωράριο από τις 10:00 ως τις 23:00.

 


 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο)

12:00 – 14.00 | Groovy Jazz Project (live)

Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης αναπνέει με τον κόσμο όλο στο μεσημεριανό live με τους Groovy Jazz Project στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου, για το κλείσιμο των εκδηλώσεων.
Με υλικό και γλώσσα της μοντέρνας τζαζ, το συγκρότημα διασκευάζει κομμάτια από ένα μεγάλο εύρος μουσικών στυλ, όπως Classic, Cool, Bossa Nova, Latin Jazz κ.ά. Το σχήμα αποτελούν η Ιnes Walters (φωνή), ο Κώστας Παντερμαράκης (κοντραμπάσο) και ο Ορέστης Κρικώνης (κιθάρα - φωνή).

Το ΙΜΚ Café θα λειτουργεί self service.

 


 

Χρήσιμες πληροφορίες

Η παρακολούθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και των εργαστηρίων λαϊκής τέχνης συμπεριλαμβάνεται στο μειωμένο εισιτήριο των Μουσείων της Ε.Κ.Ι.Μ για το τριήμερο 23-25.09.2022.
Η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι (πάντα) δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219 (εσ. 101) | www.historical-museum.gr