αρχική / νέα 2024 / Νίκος Καζαντζάκης – Ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες
Η νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

ΝΕΑ

Νίκος Καζαντζάκης – Ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες
Η νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Καζαντζάκης – Ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες
Η νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

18/02/2020

 

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε μια νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης – Ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες» για τη γνωριμία με τη ζωή και το έργο του διάσημου συγγραφέα. Η νέα εφαρμογή πλαισιώνει από τη φετινή σχολική περίοδο 2019-2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες», το οποίο διοργανώνεται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από το 2008, βασίζεται στην έκθεση της μόνιμης Συλλογής Νίκου Καζαντζάκη, και προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Στη νέα εφαρμογή έχει αξιοποιηθεί αδημοσίευτο υλικό από το Αρχείο Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Με πλούσιο γραφιστικό υπόβαθρο και κινούμενα στοιχεία, προσκαλεί τους χρήστες να ανακαλύψουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του συγγραφέα μέσα από τις ενότητες: Στερεοσκόπιο, Ταξιδεύοντας, Αποτυπώματα, Μεταφράσεις, Η έμπνευσή του, Ποιους ενέπνευσε, Περπατώντας με τον ΝΚ, Ο ΝΚ στο ΙΜΚ και Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη. Τα κεφάλαια διανθίζονται με φωτογραφίες, εξώφυλλα των βιβλίων του, αποσπάσματα έργων του, χάρτες, βίντεο, ηχητικά αποσπάσματα κ.ά., ενώ υπάρχουν παραπομπές στην εκτενέστερη διαδικτυακή εφαρμογή για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα «Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη», η οποία πλαισιώνει την μόνιμη έκθεση της Συλλογής Καζαντζάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η εκπαιδευτική εφαρμογή «Νίκος Καζαντζάκης – Ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες» είναι κατάλληλη για σταθερούς υπολογιστές και φορητές συσκευές και είναι προσβάσιμη, όπως και η τετράγλωσση εφαρμογή «Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη», στην ενότητα «Ψηφιακοί πόροι» της ιστοσελίδας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Νίκο Καζαντζάκη, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών προσφέρει εντελώς δωρεάν στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν το πρόγραμμα για τη νέα σχολική περίοδο στη διεύθυνση https://www.historical-museum.gr/gr/educational και να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ για την έγκαιρη κράτηση θέσεως.

*O Kαζαντζάκης γεννιέται στις 18 Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο ή 3 Μαρτίου σύμφωνα με το καινούργιο) στο Hράκλειο της Kρήτης.