αρχική / νέα 2024 / Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά / Παράταση της έκθεσης ως τα τέλη Ιουνίου

ΝΕΑ

Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά / Παράταση της έκθεσης ως τα τέλη Ιουνίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά / Παράταση της έκθεσης ως τα τέλη Ιουνίου

08/03/2018


 Ανταποκρινόμενη στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση 25 γλυπτών της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών την παρατείνει ως τα τέλη Ιουνίου 2018.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της γλύπτριας, χάρτινα και μεταλλικά, που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και εργαλεία, έργα που χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατική χρήση των υλικών τους, βρίσκουν θέση στη Γλυπτοθήκη του ΙΜΚ. Τοποθετημένα, ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου, δημιουργούν ενδιαφέρουσες –σχεδόν αιφνιδιαστικές– σχέσεις με τα γλυπτά της μόνιμης συλλογής, σχέσεις που ερεθίζουν το ενδιαφέρον (και τις αισθήσεις) των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους, επιστρέφουν, με κάθε ευκαιρία, ξανά στο ανανεωμένο περιβάλλον του. Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης έγιναν με την πολύτιμη συμβολή της κόρης της γλύπτριας, Αλεξάνδρας Τσουκαλά.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, συνοδεύει, δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά), που διανέμεται δωρεάν, μ’ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του ’60.

 Έκθεση ready-made γλυπτών από μαθητές του Ηρακλείου (23-30 Ιουνίου 2018)

Τα έργα που παρουσιάζονται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελούν τον δημιουργικό καρπό μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, έπειτα από τη συμμετοχή τους στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ., με αφορμή τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά που εκτίθενται στο Μουσείο από τον Φεβρουάριο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, πειραματίστηκαν –ομαδικά ή ατομικά– με την τέχνη του ready made και του objet trouvé και κατά το πρότυπο των έργων της γλύπτριας μεταχειρίστηκαν αντικείμενα καθημερινής χρήσης και μέσα από τη συγκόλληση, τη συνένωση και συναρμολόγηση μεταλλικών ή χάρτινων στοιχείων τα μεταμόρφωσαν σε γλυπτικές συνθέσεις.

H έκθεση των μαθητικών γλυπτών θα διαρκέσει από τις 23 ως τις 30 Ιουνίου.