αρχική / νέα 2018 / Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά / Παράταση της έκθεσης ως τα τέλη Ιουνίου

Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά / Παράταση της έκθεσης ως τα τέλη Ιουνίου

08/03/2018


 Ανταποκρινόμενη στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση 25 γλυπτών της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών την παρατείνει ως τα τέλη Ιουνίου 2018.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της γλύπτριας, χάρτινα και μεταλλικά, που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και εργαλεία, έργα που χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατική χρήση των υλικών τους, βρίσκουν θέση στη Γλυπτοθήκη του ΙΜΚ. Τοποθετημένα, ανάμεσα στα λίθινα και μαρμάρινα γλυπτά της βυζαντινής και της ενετικής περιόδου, δημιουργούν ενδιαφέρουσες –σχεδόν αιφνιδιαστικές– σχέσεις με τα γλυπτά της μόνιμης συλλογής, σχέσεις που ερεθίζουν το ενδιαφέρον (και τις αισθήσεις) των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους, επιστρέφουν, με κάθε ευκαιρία, ξανά στο ανανεωμένο περιβάλλον του. Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης έγιναν με την πολύτιμη συμβολή της κόρης της γλύπτριας, Αλεξάνδρας Τσουκαλά.

Την έκθεση του Ιστορικού Μουσείου, συνοδεύει, δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο (ελληνικά, αγγλικά), που διανέμεται δωρεάν, μ’ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του ’60.

Παράλληλα, κάθε Σάββατο του Απριλίου, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης θα προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, το πλήρες βίντεο από τη συνομιλία της Ναταλίας Μελά με την Νέλλη Ανδρικοπούλου, που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2012, στο εργαστήριο του ζωγράφου Αλέκου Λεβίδη «Ζωγραφείο» (Αθήνα).

Το video, διάρκειας 120 λεπτών περ., σκιαγραφεί την καλλιτεχνική πορεία των δύο γυναικών, με αναφορά στα ευρύτερα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα, των κρίσιμων μεταπολεμικών δεκαετιών και τη σύγχρονη εποχή.

Ώρες προβολής: 10.00-17.00 | Διάρκεια: 120 λεπτά | Είσοδος ελεύθερη

Προγραμματισμένες προβολές: Σάββατο 14/4 (10.00-17.00), Σάββατο 21/4 (10.00-17.00), Σάββατο 28/4 (12.30-17.00)

 Ναταλία Μελά στην Εκπαίδευση

Για τα σχολεία που επισκέπτονται καθημερινά το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, συνεχίζεται η προσφορά ξεναγήσεων στην έκθεση, η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων –με σημείο αναφοράς το εκτιθέμενο έργο της γλύπτριας– από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ι.Μ.Κ., καθώς και η διανομή συνοδευτικού υποστηρικτικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν μόνοι τους να περιηγηθούν στην έκθεση. Το ίδιο υλικό προσφέρεται και στις οικογένειες που επισκέπτονται την έκθεση.

Επιπλέον, με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου προ(σ)καλεί μικρούς και μεγάλους να κινητοποιηθούν καλλιτεχνικά από τα γλυπτά της Ναταλίας Μελά. Καλούμε, λοιπόν, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα καλλιτεχνικό διαγωνισμό και να πειραματιστούν με την τέχνη  του ready made και του objet trouvé. Οι μαθητές, που θα θελήσουν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ομαδικά ή ατομικά θα κληθούν να  μεταχειριστούν  αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κατά το πρότυπο των έργων της γλύπτριας και μέσα από τη συγκόλληση, τη συνένωση και συναρμολόγηση μεταλλικών ή χάρτινων στοιχείων να τα μεταμορφώσουν σε γλυπτικές συνθέσεις. Τα καλύτερα έργα γλυπτικής που θα δημιουργηθούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του ΙΜΚ, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η έκθεσή τους, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με υπεύθυνους επιμελητές τους ίδιους τους μαθητές.

Καταληκτική ημερομηνία για τη συλλογή των γλυπτών που θα δημιουργηθούν από τα σχολεία, ορίζεται η 1η Ιουνίου 2018.

Η συνεννόηση των σχολικών μονάδων και των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών θα γίνεται με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΚ, 9-5 καθημερινά. 
 

Η είσοδος στην έκθεση περιλαμβάνεται στο γενικό αντίτιμο εισόδου και είναι δωρεάν για τους μαθητές