αρχική / νέα 2024 / Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη | Προχωρημένο εργαστήριο Β΄ κύκλου στο ΙMK, με τον Βασίλη Λουλέ

ΝΕΑ

Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη | Προχωρημένο εργαστήριο Β΄ κύκλου στο ΙMK, με τον Βασίλη Λουλέ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη | Προχωρημένο εργαστήριο Β΄ κύκλου στο ΙMK, με τον Βασίλη Λουλέ

24/09/2018

Μετά την επιτυχία του πρώτου κινηματογραφικού εργαστηρίου την άνοιξη του 2018, με γενικό τίτλο Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση — Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία και εισηγητή τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, και με δεδομένο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να αναμειχθούν σε όλα τα στάδια παραγωγής και κινηματογράφησης μιας προσωπικής μαρτυρίας, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει το προχωρημένο εργαστήριο β΄ κύκλου Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη, που θα γίνει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στις 29-30 Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα έχει σχηματιστεί από μετασχόντες στα δύο εργαστήρια του Μαρτίου. Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη θα προχωρήσουν τώρα στην κινηματογραφική καταγραφή μαρτυριών και θα γνωρίσουν βήμα προς βήμα, σε πραγματικές συνθήκες, πτυχές αυτής της σύνθετης, όσο και συναρπαστικής, διαδικασίας.

Κεντρικό στόχο του εργαστηρίου θα αποτελέσει η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης κινηματογραφικής καταγραφής –με καλλιτεχνική αρτιότητα και επιστημονική εγκυρότητα– γύρω από τις μαρτυρίες ενός προσώπου που θα μοιραστεί μαζί τους την ιστορία του, τη δική του αλήθεια. Το τελικό βίντεο που θα προκύψει θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, το οποίο υπηρετεί ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία του με τίτλο Πέρασα κι εγώ από εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί που θα προβληθεί, παρουσία του ιδίου, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:00΄, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9). Στην ταινία αυτή απλοί άνθρωποι της υπαίθρου αφηγούνται παραμύθια και ιστορίες με έναν άμεσο και αφοπλιστικό τρόπο. Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό.

Το βασικό διήμερο Εργαστήριο α' κύκλου του Βασίλη Λουλέ με τον τίτλο Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση - Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία θα επαναληφθεί για νέους ενδιαφερόμενους ένα Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2019. Πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα.