αρχική / νέα 2022 / Η Συλλογή Στέλιου Αμανάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΝΕΑ

Η Συλλογή Στέλιου Αμανάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συλλογή Στέλιου Αμανάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

19/04/2017

Ένα πολλαπλού ενδιαφέροντος αρχειακό σύνολο παραχωρείται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από τον Δήμο Χερσονήσου. Πρόκειται για τη Συλλογή Στέλιου Αμανάκη, ενός «ανήσυχου» κρητικού που σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στη Γαλλία, πολέμησε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων από το Γαλλικό, το Ελληνικό και το Βελγικό κράτος.

Η Συλλογή απαρτίζεται από πενήντα τρία (53) παράσημα και μετάλλια, μία (1) μεταλλική στρατιωτική ταυτότητα, εξήντα (60) έγγραφα (διπλώματα τιμητικών διακρίσεων, ατομικά έγγραφα κ.ά.) και δεκατέσσερις (14) φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια.  Το υλικό αυτό, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του Στέλιου Αμανάκη, δωρίθηκε μετά τον θάνατό του στη γενέτειρά του, το Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Πρόσφατα, με την ευγενική μεσολάβηση του κυρίου Σταύρου Αμανάκη, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών πρότεινε στον Δήμο Χερσονήσου την παραχώρηση του σημαντικού αυτού αρχειακού συνόλου προκειμένου να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ο Στέλιος Σταύρου Αμανάκης γεννήθηκε το Μάιο του 1896 στο Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Σε ηλικία μόλις 18 ετών έφυγε από την Κρήτη και με ενδιάμεσο σταθμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατέληξε στη Μασσαλία της Γαλλίας όπου κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων τον Οκτώβριο του 1914. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει και στα επόμενα χρόνια ο νεαρός κρητικός πολέμησε –και τραυματίστηκε επανειλημμένα- σε κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες του Δυτικού Μετώπου- Αρράς, Βερντέν κ.ά. Για την απόδοσή του στα πεδία των μαχών τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με πολλά παράσημα και μετάλλια. Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη νέα του πατρίδα, ο Αμανάκης ανακηρύχθηκε το 1934 Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre national de la Légion d'Ηonneur).

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στο χώρο της κομμωτικής. Στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνεργάστηκε στενά με το γαλλικό αντιστασιακό κίνημα και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίας, για τις οποίες τιμήθηκε από το Γαλλικό Κράτος με επιπλέον διακρίσεις και μετάλλια.

Πέρα όμως από την πολεμική του δράση, ο Στέλιος Αμανάκης ανέπτυξε και πλούσια κοινωνική δραστηριότητα, όπως πιστοποιείται από πολλές τιμητικές διακρίσεις που του απένειμαν γαλλικοί σύλλογοι και σωματεία. Υπήρξε, επιπλέον, δραστήριο και δυναμικό μέλος της ελληνικής παροικίας της Βόρειας Γαλλίας με αξιόλογη προσφορά, για την οποία μάλιστα τιμήθηκε και από το Ελληνικό κράτος το 1951. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1960 στη Λιλ όπου και κηδεύθηκε με τιμές.

Η παραχωρούμενη από τον Δήμο Χερσονήσου Συλλογή Στέλιου Αμανάκη θα συναποτελέσει μαζί με ανάλογο αρχειακό υλικό που ήδη έχει δωριθεί στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών από τα τέκνα Χαράλαμπου Αμανάκη, το Αρχείο Στέλιου Αμανάκη και θα ενταχθεί στις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.