αρχική / νέα 2023 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

ΝΕΑ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
στα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

18/09/2023

 

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση:
Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

 

Τα Μουσεία της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με μια ποικιλία δράσεων στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

 

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Πέτα σαΐτα μου γοργή: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού στην Εθνογραφική Συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Συνδυάζοντας τα υλικά τεκμήρια της παραδοσιακής ζωής στην Κρήτη με τις προφορικές μαρτυρίες και τις μνήμες από την καθημερινότητα θα εστιάσουμε στον αργαλειό ως αντικείμενο και στην υφαντική ως τέχνη. Θα ερευνήσουμε τη σημασία του αργαλειού στην οικονομία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και θα ανακαλύψουμε τρόπους σύνδεσής μας με την τέχνη της υφαντικής σήμερα.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023,10:30
‘Δω στα Λιανοχορταρούδια: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική της Κρήτης.
Με αφορμή τα παραδοσιακά κρητικά όργανα της Εθνογραφική Συλλογής του Μουσείου και τις απεικονίσεις χορού σε κρητικά υφαντά θα διερευνήσουμε με τα παιδιά ρυθμούς και όργανα της κρητικής μουσικής. Θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στον χορό και θα εξετάσουμε αν και πώς μπορούμε να συνδεθούμε σήμερα με τις παραδοσιακές μελωδίες της Κρήτης.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 12:30
Στο Καμαρόσπιτο: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ομάδες ενηλίκων με παιδιά.
Το τακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την Εθνογραφική Συλλογή παρουσιάζεται σε παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι μέσα από τα αντικείμενα της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη ζωή στα χωριά της Κρήτης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Πληροφορίες | Δηλώσεις συμμετοχής: 2810283219 | εσωτ. 101

 

Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Ελεύθερη ξενάγηση στο Μουσείο για σχολεία της τοπικής κοινότητας από την Επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Αγγελική Μπαλτατζή

Η επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής της Ε.Κ.Ι.Μ. παρουσιάζει τις Συλλογές του Μουσείου. Τα παιδιά θα προσεγγίσουν σε μια πρώτη γνωριμία τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τη λαϊκή τέχνη της Κρήτης και θα ανακαλύψουν πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη ζωή στο νησί.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00 – 14:00
Εργαστήρι κεραμικής με τον Ζαχαρία Καλιακάκη
Ο αγγειοπλάστης από το Θραψανό, Ζαχαρίας Καλιακάκης δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείο να κατασκευάσουν το δικό τους κεραμικό σκεύος, γνωρίζοντάς τους παραδοσιακές τεχνικές της κρητικής αγγειοπλαστικής.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 10:00
Κυκλικό εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού με τη Θεανώ Μεταξά
Η Θεανώ Μεταξά και η Κλεοπάτρα Βοσκάκη μάς καθοδηγούν με εμπειρία και γνώση σε ένα γευστικό ταξίδι στη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης μέσα από την ετοιμασία του ζυμωτού ψωμιού.