αρχική / νέα 2022 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

ΝΕΑ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο ΙMK
με τα παιδιά του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

17/09/2021

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει για άλλη μία συνεχόμενη χρονιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με φετινό θέμα Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!, που αφορά στην ποικιλομορφία της προσβασιμότητας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους πολιτισμού.


Στην καρδιά του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και μετά από τον περσινό ψηφιακό εορτασμό, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προσφέρει ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, που απευθύνεται σε παιδιά με νευροαναπτυξιακή διαφορετικότητα. Tηρώντας, όπως πάντοτε, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, το Μουσείο, στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, υποδέχεται τα παιδιά του Νηπιαγωγείου με τους συνοδούς τους και την προϊσταμένη του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, ειδική παιδαγωγό κυρία Νικολέττα Σαμαρά, που με τις γνώσεις και την εμπειρία της συνέβαλε καθοριστικά στον σχεδιασμό του προγράμματος από τη μουσειοπαιδαγωγό του Ιστορικού Μουσείου Στέλλα Μαλλιαράκη.


Στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΜΚ για παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και τίτλο «Ψηλαφίζω το Παρελθόν», τα παιδιά θα γνωρίσουν τη μακέτα της πόλης του Ηρακλείου, έκτασης 15 περίπου τετραγωνικών μέτρων που αναπαριστά υπό κλίμακα 1:500 την πόλη στα μέσα του 17ου αιώνα. Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού και των συνοδών θα αναγνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης (δρόμοι, κτήρια, τείχη, ελεύθερος χώρος), και θα «παίξουν» με τα φωτεινά μνημεία της μακέτας. Με άξονα τη μακέτα της βενετσιάνικης Κάντια, τα παιδιά θα συνεχίσουν το πρόγραμμά τους με κατασκευές, παιχνίδια και δημιουργίες που κινητοποιούν τις αισθητηριακές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.