αρχική / νέα 2022 / Επανέκθεση αίθουσας Α.Γ. Καλοκαιρινού

ΝΕΑ

Επανέκθεση αίθουσας Α.Γ. Καλοκαιρινού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανέκθεση αίθουσας Α.Γ. Καλοκαιρινού

17/06/2014

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: Η νέα εκδοχή της αίθουσας Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού

Εκτός από την περιοδική έκθεση Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και τη δραστικά ανακαινισμένη εισαγωγική αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Αφιερωμένη στον Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινό, στις πρωτοβουλίες του οποίου οφείλεται η ίδρυση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του ίδιου του Μουσείου, η αίθουσα αυτή προσφέρει στον επισκέπτη την πρώτη επαφή με την τοπική ιστορία των τελευταίων 17 αιώνων και τον προετοιμάζει για τους υπόλοιπους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Από πλευράς διάρθρωσης η αίθουσα διατηρεί τον προηγούμενο μορφολογικό σχεδιασμό σε δύο μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζονται βασικές πληροφορίες για τις μεγάλες ιστορικές περιόδους της Κρήτης που αναπτύσσονται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Συνδυάζοντας αντικείμενα, χάρτες, βιβλία (ορισμένα από τα οποία ξεφυλλίζονται επί τόπου μέσω ipad) και εικονογραφικό υλικό με συνοπτική τεκμηρίωση και ηλεκτρονικές εφαρμογές (με έμφαση στις συντονισμένες βιντεοπροβολές), η ενότητα αυτή προβάλλει συμπυκνωμένη την ιστορική εξέλιξη που συντελείται στο νησί από την πρώιμη χριστιανική περίοδο ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δεύτερη ενότητα έχει ως επίκεντρό της τη μακέτα της βενετσιάνικης Κάντια, μια εντυπωσιακή κατασκευή έκτασης 15 περίπου τετραγωνικών μέτρων, που αναπαριστά υπό κλίμακα 1:500 την πόλη στα μέσα του 17ου αιώνα, λίγο πριν την οθωμανική επίθεση. Περιμετρικά, στους τοίχους, το ανανεωμένο εποπτικό υλικό -σχέδια, φωτογραφίες και υπομνήματα- παρουσιάζει συγκεκριμένα μνημεία και σημεία της πόλης τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει στη μακέτα με τη χρήση του ειδικού συστήματος φωτισμού. Εναλλακτικά, η περιήγηση στην πόλη γίνεται με επιτοίχια προβολή σχετικού εικονογραφικού υλικού και συνδυασμένη εστίαση φωτεινών δεσμών στα μνημεία της (το σύστημα βρίσκεται πλέον στην «τέταρτη γενιά» της εξέλιξής του).

Η μακέτα αυτή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων: Χρυσούλα Τζομπανάκη, Λιάνα Σταρίδα, Σωκράτης Χανιωτάκης, Μαρία Ιωαννίδου. Η αίθουσα Α. Γ. Καλοκαιρινού που υποδέχτηκε τη μακέτα ως κεντρικό της έκθεμα δημιουργήθηκε στα 1994 υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Ο σχεδιασμός της επανέκθεσης έγινε από τον ίδιο και τον Δημήτρη Καλοκύρη, ο οποίος επιμελήθηκε και τις γραφικές εργασίες. Την επανέκθεση επιμελήθηκαν επιστημονικά ο ιστορικός Αγησίλαος Καλουτσάκης με τη συνδρομή της αρχαιολόγου Στέλλας Καλεντάκη – μέλη και οι δυο του επιστημονικού προσωπικού του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.