αρχική / νέα 2024 / Οι ψηφιακές εφαρμογές για παιδιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ (2020-2021)

ΝΕΑ

Οι ψηφιακές εφαρμογές για παιδιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ (2020-2021)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ψηφιακές εφαρμογές για παιδιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ (2020-2021)

24/09/2020

 

Ψηφιακές δράσεις

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ψηφιακού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  (ΥΠΠΟΑ | 25-27 Σεπτεμβρίου 2020) με φετινό θέμα Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση, προσφέρει μια σειρά ψηφιακών δράσεων για παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων.

Συγκεκριμένα, οι ψηφιακές εφαρμογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι οι εξής:

• Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες
• El Greco. Το μεγάλο ταξίδι
• Στου κύκλου τα γυρίσματα με θέμα τη νομισματική ιστορία της Κρήτης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ΜουσειοΙστορία: Μια φορά και ένα ... σπίτι!, καθώς επίσης και μια σειρά από δημιουργικές κατασκευές και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων.

Όλες οι παραπάνω ψηφιακές δράσεις είναι προσβάσιμες ΕΔΩ.

 

Σχολικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (2020-2021)

Επιπλέον, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 και ανακοινώνει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, προσαρμόζοντάς τις βάσει των οδηγιών προστασίας από την πανδημία covid-19, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην υγεία των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, όσα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μέσα στο Μουσείο θα γίνονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μουσειοπαιδαγωγούς, τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Παράλληλα, προσφέρονται και φέτος τα δημοφιλή περιηγητικά προγράμματα του ΙΜΚ, τα οποία πραγματοποιούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η επίσκεψη των σχολικών ομάδων στο ΙΜΚ, διατίθεται προς δανεισμό η μουσειοσκευή «Ο κύκλος του ψωμιού» και προσφέρεται διαδικτυακά η ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Για την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας το ΙΜΚ προτείνει, ακόμα, τη δράση Το Μουσείο στο Σχολείο. Το προσωπικό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, μπορεί να επισκέπτεται κατόπιν σχετικής συνεννόησης το σχολείο και ανά τμήμα να πραγματοποιεί επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στη σχολική αίθουσα, με διάρκεια 45 λεπτά.

 


  • Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι 1:15΄ περίπου.
  • Οι επισκέψεις γίνονται σε προσυμφωνημένες ημέρες και ώρες, Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 9:45΄και στις 11:15΄. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (καθημερινά: 09:00΄ - 17:00΄, στα τηλέφωνα 2810-283219 και 2810-288708, εσωτ: 106) για να ορίσουν το χρόνο της επίσκεψής τους.
  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης προσφέρονται εντελώς δωρεάν στους μαθητές. Το κόστος της προετοιμασίας και της πραγματοποίησης τους βαρύνει εξ ολοκλήρου την οργανώτρια Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.