αρχική / νέα 2024 / Δωρεάν ξεναγήσεις σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΝΕΑ

Δωρεάν ξεναγήσεις σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωρεάν ξεναγήσεις σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

07/02/2018

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της να δώσει στους φοιτητές δωρεάν πρόσβαση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διατίθεται να προσφέρει ξεναγήσεις στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, δωρεάν, σε ομάδες μελών των ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διδασκόντων, υπαλλήλων και φοιτητών. Η είσοδος των ομάδων στο Μουσείο θα γίνεται επίσης δωρεάν.

Οι ξεναγήσεις θα αφορούν είτε στο σύνολο των Συλλογών του Μουσείου, είτε –σε μεγαλύτερο βάθος– σε ειδικότερες Συλλογές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των ομάδων που θα εκδηλωθούν, τόσο για τις μόνιμες όσο και για τις περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου.

Πέρα από τη δυνατότητα συνολικής ξενάγησης στο Μουσείο, αναφέρονται παρακάτω ενδεικτικά θεματικές ξεναγήσεις, διάρκειας περίπου τριάντα λεπτών η καθεμιά, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν σε ζεύγη ή τριάδες, σύμφωνα με την επιθυμία των ενδιαφερομένων:

1. Από το Βυζάντιο ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: μια συνοπτική παρουσίαση της κρητικής ιστορίας, στην Αίθουσα Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού.

2. Στον απόηχο της βυζαντινής εικονογραφίας: θρησκευτική τέχνη από την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία.

3. Ιστορία και γλυπτική: ξενάγηση στη Βυζαντινή και Ενετική Γλυπτοθήκη του Μουσείου, όπου θα συνεκτίθενται, από 14/2 ως 10/3/2018, σύγχρονα μεταλλικά και χάρτινα γλυπτά της Ναταλίας Μελά.

4. Μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής: Γιάννης Σπυρόπουλος, ο πρωτοπόρος της Αφαίρεσης (ως τις 3/4/2018∙ από τις 19/4/2018, ξενάγηση στη διάδοχη περιοδική έκθεση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Από την ιστορία του ανθρώπου).

5. Νομισματικές μαρτυρίες: τα νομισματικά τεκμήρια της κρητικής ιστορίας, στην Αίθουσα της Νομισματικής Συλλογής.

6. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Κρήτη: Μάχη, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση.

7. Περιήγηση στην κρητική λαογραφία: ο λαϊκός πολιτισμός της κρητικής υπαίθρου, στην Έκθεση της Εθνογραφικής Συλλογής.

Οι ξεναγήσεις θα γίνονται από τους επιστημονικούς επιμελητές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στις ώρες λειτουργίας του και μέσα στα όρια του διαθέσιμου χρόνου τους, από τον Οκτώβριο ως και τον Ιούνιο, μετά από προηγούμενη συνεννόηση δέκα τουλάχιστον ημερών (2810-283219).

Η συγκρότηση των ομάδων που θα ξεναγηθούν μπορεί να γίνεται με πρωτοβουλία ακαδημαϊκών μονάδων, συλλόγων, και μελών της ακαδημαϊκής και κοινότητας.

Σας παρακαλώ να δείτε το συνημμένο, σχετικό με την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών μας (το οποίο περιέχει επίσης πληροφορία για το Ιστορικό Μουσείο), αναλαμβάνοντας, αν το κρίνετε σκόπιμο, την περαιτέρω γνωστοποίηση του περιεχομένου του στα μέλη της ακαδημαϊκής σας μονάδας ή του συλλόγου σας.

 

Αλέξης Καλοκαιρινός
Πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης