αρχική / νέα 2023 / Άνοιξε το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

ΝΕΑ

Άνοιξε το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξε το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

04/05/2023

 

Από τον Μάιο ως και τον Οκτώβριο 2023 το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (ΑΜΜΠ) υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες του.


Το ΑΜΜΠ είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στον παραδοσιακό οικισμό Πισκοπιανό Χερσονήσου. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας Παρλαμά. Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν εκθέματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι. και εκτίθενται με θεματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση. Στις πετρόκτιστες πτέρυγες του Μουσείου παρουσιάζονται το πατητήρι, ο φούρνος, το ρακοκάζανο, τα γεωργικά εργαλεία, το κρητικό σπίτι, το ελαιοτριβείο, το μαραγκούδικο, το δερμιτζίδικο και το βαρελάδικο. Από το 2011, το Μουσείο απέκτησε νεώτερες πτέρυγες αφιερωμένες στην κρητική υφαντική και τα εργαλεία της από τις Συλλογές της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη / Ε.Κ.Ι.Μ. Στις μόνιμες εκθέσεις είναι ενταγμένη, από το 2017, η ενότητα της δαντελοπλεκτικής, με επιλεγμένες δαντέλες από τη συλλογή της εκλιπούσας δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη, ενώ πρόσφατα η ενότητα εμπλουτίστηκε με άλλη μία ξεχωριστή παρουσίαση δαντελών από τη Συλλογή της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. Στην τελευταία θεματική παρουσίαση των Συλλογών της Ε.Κ.Ι.Μ., ο επισκέπτης συναντά την παραδοσιακή καλαθοπλεχτική, το τυροκομιό, τα σκεύη της μπουγάδας και το επάγγελμα του σωμαρά.


Με τη στήριξη του προγράμματος Leader Ηρακλείου, το Μουσείο έχει εντάξει πληροφορίες σε κώδικά braille με τη συνεργασία του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδας», συσκευές ακουστικής ξενάγησης σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά) και συσκευές ομαδικής ξενάγησης για τα οργανωμένα γκρουπ επισκεπτών. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται στο επικείμενο διάστημα η ανανέωση των ψηφιακών εφαρμογών των Συλλογών με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, αλλά και επιλεγμένων υποδομών του Μουσείου προς όφελος όλων των επισκεπτών.


Το Μουσείο διαθέτει μικρό πωλητήριο και χώρους ανάπαυσης με μυρωδικά της Κρήτης στον χώρο της αυλής. Οι βεράντες του, όπου πραγματοποιούνται συστηματικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μουσείου, προσφέρουν θέα στον κόλπο της Χερσονήσου και το βουνό «Χάρακας».


Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά λαμβάνει σταθερά θετικές κριτικές από το σύνολο των επισκεπτών του. Έχει βραβευτεί ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς ανάμεσα στα αξιοθέατα του Δήμου Χερσονήσου με Certificate of Excellence από την παγκόσμια ταξιδιωτική πλατφόρμα Trip Advisor. Πρόσφατα το Μουσείο βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με τη χρυσή διάκριση Green Minoan Olive Tree για την ανάδειξη της πετρόκτιστης φάμπρικας.


Χρήσιμες πληροφορίες


Περίοδος λειτουργίας
Μάιος - Οκτώβριος


Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο 10.00 – 18.00 (Τρίτη, Κυριακή & αργίες κλειστό).


Εισιτήρια
Γενική είσοδος: € 5,00
Μειωμένη είσοδος: € 3,50 | Μαθητές και φοιτητές με κάρτες, επισκέπτες άνω των 65 ετών και άτομα που επισκέφτηκαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (με επίδειξη του πρόσφατου εισιτηρίου)
Ελεύθερη είσοδος: Σχολικές ομάδες και παιδιά έως 12 ετών


Διεύθυνση-Επικοινωνία
Πλατεία Αγροτικού Μουσείου 4, Πισκοπιανό Χερσονήσου, Κρήτη
Τηλ.: (+30) 28970-23303, Email: eth@ekim.gr
URL: www.historical-museum.gr/gr/content/agrotiko-mouseio-menelaou-parlama
FΒ: MuseumOfRuralLife