αρχική / νέα 2023 / ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

ΝΕΑ

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ

Αφίσα

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ 2023
"Μια κιθάρα για τη Μεσοπαντίτισσα"
από τον σολίστα Γιώργο Μαστοράκη

10/07/2023

 

Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων Άμα Βραδιάσει ξεκινάει με μια ιδιαίτερη για το Ηράκλειο μουσική βραδιά, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, ώρα 20.30 στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Ο σολίστας Γιώργος Μαστοράκης παρουσιάζει την κιθάρα Mesopanditissa του Marco Maguolo και η φιλόλογος-ιστορικός Μάρα Παναγιωτάκη θα μιλήσει για τη διαδρομή της Μεσοπαντίτισσας στον χρόνο.

Από τον Άγιο Τίτο του Χάνδακα στη Santa Maria Della Salute της Βενετίας, η εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας που φυγαδεύτηκε το 1669 για να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών, «επιστρέφει» στην Κρήτη με την ψυχή μιας κιθάρας. Ο Marco Maguolo, liutaio, κιθαροποιός, ολοκλήρωσε την κατασκευή της τον Μάρτιο του 2023, και της έδωσε το όνομα «Panagia Mesopanditissa», ακολουθώντας την παράδοση των σπουδαίων κατασκευαστών βιολιών της εποχής της Αναγέννησης στη Β. Ιταλία, που έδιναν ένα όνομα σε κάθε βιολί. Ο Γιώργος Μαστοράκης ερμηνεύει με την κιθάρα που είναι αφιερωμένη σε Εκείνη και φέρει την εικόνα Της και η φιλόλογος/ιστορικός Μάρα Παναγιωτάκη θα μιλήσει για τη διαδρομή της εικόνας στην ιστορία και τους συμβολισμούς στη λατρεία της από Ορθόδοξους και Καθολικούς.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μαστοράκη

Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Νίκο Φρουδαράκη στο Ηράκλειο. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και «άριστα παμψηφεί». Από το 1980 μαθήτευσε κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ και την ερμηνεία της, καθώς και με την κατασκευή των ιστορικών οργάνων της εποχής εκείνης. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Γ. Μαστοράκης είναι γιατρός. Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εργαστεί στην Αθήνα (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός), το Παρίσι (Hôpiral Cochin), το Σέφιλντ (Northern General Hospital) και τη Βοστώνη (Faulkner Hospital). Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης, ως Διευθυντής του Ε.Σ.Υ. στη Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Το ρεσιτάλ κιθάρας (ώρα έναρξης 20:30) και η περιήγηση στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στο μειωμένο εισιτήριο του Μουσείου (5,00€). Για την περιήγηση διατίθενται στον χώρο υποδοχής του Μουσείου συσκευές ηχητικής ξενάγησης, χωρίς επιβάρυνση. Η είσοδος για τα παιδιά μέχρι 12 ετών είναι δωρεάν.

ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ ωράριο λειτουργίας του Μουσείου: 20:00-23.00

Περισσότερες πληροφορίες: 2810-283219 (εσ. 101) | www.historical-museum.gr


Επόμενη εκδήλωση ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ (7/8):  DJ set με τον Kωστή Μαυροφοράκη.