αρχική / νέα 2019 / Ομιλία του Αλέξη Καλοκαιρινού - Τι συμβαίνει στην ποίηση; | 6ο σεμινάριο κύκλου «Τέχνες και Άνθρωπος»

Ομιλία του Αλέξη Καλοκαιρινού - Τι συμβαίνει στην ποίηση; | 6ο σεμινάριο κύκλου «Τέχνες και Άνθρωπος»

15/05/2019

Ο καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Τι συμβαίνει στην ποίηση;» στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον κύκλο σεμιναρίων «Τέχνες και Άνθρωπος». Τον κύκλο σεμιναρίων οργανώνει το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου (Medical Humanities). Τα σεμινάρια βασίζονται στη διαθεματική σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς).

Το 6ο σεμινάριο, με ομιλητή τον καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17.05.2019, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην αίθουσα πολυμέσων, στις 17:00΄-18:45΄.

Περίληψη της ομιλίας

Τι είναι η ποίηση; Θα προσεγγίσουμε το ερώτημα από τη σκοπιά μιας βιολογικά ενήμερης θεωρίας της γλώσσας. Η ποίηση είναι μια αρχέγονη γλωσσική δραστηριότητα του ανθρώπου, κάτι που «γίνεται με τη γλώσσα». Η γλώσσα χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος και συμβάλλει δραστικά στη συγκρότηση μιας νόησης και μιας κοινωνικότητας που είναι ιδιαίτερες μέσα στο ζωικό βασίλειο.

Τι κάνουμε όταν δημιουργούμε ποίηση; Τι κάνουμε όταν προσλαμβάνουμε την ποίηση; Στη σύγχρονη εποχή τα ερωτήματα παίρνουν πρωτίστως τη μορφή: Τι κάνουμε όταν γράφουμε ποίηση; Τι κάνουμε όταν διαβάζουμε ποίηση; Και όλα τους συνοψίζονται έτσι: Τι μας συμβαίνει όταν δινόμαστε στην ποίηση;

Στο μάθημα αυτό θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε τα πλαίσια μέσα στα οποία τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν μ’ ένα τρόπο που συμβάλλει στην κάλυψη της ανάγκης μας να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συνθήκη, αναγνωρίζοντας πάντως ότι και αυτή η αναζήτηση έχει όρια και ότι τα όριά της είναι ίσως εκείνα που μας δείχνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, δηλαδή μας επιστρέφουν στο ανθρώπινο είναι.

Η συμμετοχή στο μάθημα δεν προϋποθέτει ειδικές γνώσεις, αλλά μόνο περιέργεια και ενδιαφέρον για ερωτήματα όπως αυτά.


Τα σεμινάρια είναι ανοικτά και προσφέρονται δωρεάν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Σε όσους συμμετάσχουν σε όλα τα σεμινάρια θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Για την άρτια διοργάνωση των σεμιναρίων, έχει προηγηθεί η δήλωση συμμετοχής για την προκράτηση θέσης.