αρχική / νέα 2024 / 77η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

ΝΕΑ

77η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

77η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

23/05/2018Το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της 77ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εγκαινιάζει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο φουαγιέ του δευτέρου ορόφου, την περιοδική έκθεση Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Μάχη της Κρήτης, με αυθεντικό υλικό από την προσωπική Συλλογή του κ. Γιάννη Πρεκατσουνάκη, Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Το εκτιθέμενο υλικό περιλαμβάνει τεκμήρια-ευρήματα από διάφορα μέτωπα της αναμέτρησης στο νησί και τον πλήρη ατομικό εξοπλισμό του επίλεκτου σώματος της έβδομης αεροπορικής μεραρχίας (7th Flieger Division), που μετείχε –από αέρος– στην αποστολή κατάληψης της Κρήτης. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Γιάννης Πρεκατσουνάκης με τον Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας.

Η περιοδική αυτή έκθεση συνδέεται άμεσα με τη Συλλογή Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ι.Μ.Κ. στην παρακείμενη αίθουσα. Δύο επίπεδα πιο κάτω, στο Πωλητήριο του Μουσείου, η έκδοση του Γιάννη Πρεκατσουνάκη The Battle for Heraklion. Crete 1941 (Helion & Company, 2016) και η πλήρης σειρά Μαρτυρίες της Ε.Κ.Ι.Μ. της οποίας οι εννέα πρώτοι τόμοι αφορούν στη δράση Ελλήνων και ξένων στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες εις βάθος πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, στο ίδιο επετειακό πλαίσιο, η Ε.Κ.Ι.Μ. συμμετέχει στη σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 26.5.2018, ώρα 10.00΄ | Είσοδος ελεύθερη

Ξενάγηση με αφετηριακό σημείο την έκθεση Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και περιήγηση στο κέντρο της πόλης σε σημεία που διεξήχθησαν μάχες, από τον Κωστή Μαμαλάκη. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου και τρισάγιο στην προτομή του Ταγματάρχη Τζουλάκη, στις 12.00΄.

Κυριακή 27.5.2018, ώρα 11.00΄ | Πλατεία Αγ. Δημητρίου

Περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, από τον Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας.

Τετάρτη 30.5.2018, ώρα 20.00΄ | Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια της ατομικής –in situ– έκθεσης σύγχρονης τέχνης της εικαστικού Άννα Σαλούστρου με τίτλο «Κοχλίας» (30.5.2018-15.6.2018), στη Στοά Μακάσι. Συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.