αρχική / νέα 2019 / 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα Σχολείο και Πολιτισμός

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα Σχολείο και Πολιτισμός

08/05/2019

Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Κολλέγιο Αθηνών συνδιοργανώνουν στις 10-12 Μαΐου 2019 στην Αθήνα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός». Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται και φέτος καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, που διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Το Ιστορικό Μουσείου Κρήτης συμμετέχει στο Συνέδριο με την εισήγηση «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Πολυφωνικές “αφηγήσεις”. Από το παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον». Η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Φανή Καμπάνη, θα παρουσιάσει τους παιδαγωγικούς άξονες με τους οποίους σχεδιάζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ποιους εκπαιδευτικούς στόχους θέτουν τα προγράμματα του Μουσείου, στην ενότητα «Μουσειακή Εκπαίδευση», το Σάββατο 11 Μαΐου, ώρα 11:30΄-13:00΄.

Το Σχολείο και ο Πολιτισμός αποτελούν δύο αλληλένδετα αναπτυσσόμενους κύκλους που αλληλοτροφοδοτούνται. Εκφάνσεις του Πολιτισμού εκφράζονται στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα από τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, καθώς και με την υλοποίηση ποικίλων τυπικών ή άτυπων δράσεων που προϋποθέτουν την εμπλοκή των μαθητών. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να υποστηριχτούν στην προσπάθειά τους για αποτελεσματικότερη κατάκτηση της γνώσης, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικά ώστε να εξελιχθούν σε κριτικά σκεπτόμενους, υπεύθυνους και συνειδητά ενεργούς πολίτες. Από την άλλη, το σχολείο μπορεί να εμπλουτίσει με σχετικά παραγόμενα της σχολικής ζωής διάφορες εκφάνσεις του Πολιτισμού αλλά και να συμβάλλει στη διάχυσή τους στις τοπικές κοινότητες. Στην αμφίδρομη και παιδαγωγικά σημαντική σχέση Σχολείου και Πολιτισμού εστιάζει η θεματική του εφετινού Συνεδρίου.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Κολλέγιο Αθηνών.


Τόπος Διεξαγωγής

10-12 Μαΐου: Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού, Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό, 15452

Επικοινωνία-Πληροφορίες

Γραμματεία συνεδρίου: Mαρία Αποστολοπούλου, Θάνος Φουργκατσιώτης
Ηλεκτρονική διεύθυνση: ekedisyconference@gmail.com
Ιστοσελίδα: ekedisyconference.weebly.com