αρχική / νέα 2022 / 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
24/7!

ΝΕΑ

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
24/7!

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
24/7!

19/07/2021

 

Όχι μόνο όλο μέρα κάθε μέρα, αλλά και όλη νύχτα είναι πλέον επισκέψιμη η κινητή υβριδική Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ


Η έκθεση, η οποία αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου του Ρεθύμνου, απέκτησε, από τις 16 Ιουλίου, αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια. Καθεμιά από τις 14 ξύλινες κατασκευές που απαρτίζουν την Έκθεση με συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας και προβολείς που λειτουργούν με αισθητήρες κίνησης και φωτίζουν τις εκτυπωμένες επιφάνειες. Η επιλογή του συστήματος έγινε με τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν συνολικά τον σχεδιασμό και την λειτουργία της Έκθεσης: απλότητα και φιλική ενσωμάτωση στο περιβάλλον, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου εγκατάστασης. Η προμήθειά του αποτελεί μέρος της χορηγίας της Έκθεσης από τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ της οικογένειας Λεμπιδάκη και η εγκατάστασή τους έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης και της εταιρείας Λίβας Α.Ε.


Έτσι, τις βραδινές ώρες με περισσότερη δροσιά, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, οι επισκέπτες μπορούν πλέον να δουν με άνεση τα κείμενα, τις εικόνες και τις διαδραστικές εφαρμογές μέσω QR codes για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση μέσα στο πλαίσιο των εξελίξεων στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τον κόσμο κατά την εποχή εκείνη.


Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε σε σύμπραξη με τον Δήμο Ρεθύμνου.


Είχαν προηγηθεί οι παρουσιάσεις της Έκθεσης στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και στην Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη των Χανίων. Επόμενοι σταθμοί στον Άγιο Νικόλαο (Αύγουστο 2021) και ξανά στο Ηράκλειο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2021).


Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

 

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ρέθυμνο, Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Διάρκεια Έκθεσης: ως και 01.08.2021
Η επίσκεψη είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας