αρχική / νέα 2021 / 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στα Χανιά (6-28 Ιουνίου)

ΝΕΑ

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στα Χανιά (6-28 Ιουνίου)

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
στα Χανιά (6-28 Ιουνίου)

08/06/2021

Φωτ.: flashnews.gr

Η Υπαίθρια Επετειακή Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάστηκε στον δεύτερό της σταθμό, τα Χανιά. Στην Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη, μπροστά από το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, αναπτύχθηκαν οι δεκατέσσερις (14) στεγασμένες ξύλινες κατασκευές της Έκθεσης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, που παρουσιάζουν πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Μουσείου, και QR codes για επιπλέον ψηφιακή πληροφορία. (Ακόμα περισσότερη πληροφορία, στην ιστορική ιστοσελίδα του Μουσείου www.Crete1821.gr). Η επίσκεψη είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο, καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας.

Φωτ.: Επιτροπή "Ελλάδα 2021"

Με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο, η εγκατάσταση εστιάζει στην «επαναστατική δεκαετία» 1821-1830 και αναδεικνύει την ταραγμένη –και ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό– εκείνη εποχή της τοπικής ιστορίας.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Κατεχάκη έγινε σε σύμπραξη με τον Δήμο Χανίων.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 06.06.2021, στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού που διοργάνωσε  η Περιφέρεια Κρήτης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση.  Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανἰων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η παρουσίαση της  Έκθεσης έγινε  από τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και η ξενάγηση των επισήμων από τους επιμελητές της Έκθεσης,  Αγησίλαο Καλουτσάκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.

Το ευρύτερο επετειακό αφιέρωμα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εκτός από τον κεντρικό της άξονα, την ανοιχτή προς όλους  Έκθεση, περιλαμβάνει ακόμα, απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο), τη δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο, και προγραμματισμένες δράσεις, την επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο (αρχές Οκτωβρίου 2021) και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στο φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

Δείτε περισσότερα για το επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ στην Ελληνική Επανάσταση εδώ.

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Χανιά, Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη

Διάρκεια Έκθεσης: 06-28.06.2021