αρχική / εκθέσεις / Θωμάς Παπαδοπεράκης, Ζωγραφική

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Θωμάς Παπαδοπεράκης, Ζωγραφική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Αφίσα
Πρόσκληση

Θωμάς Παπαδοπεράκης, Ζωγραφική

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υποδέχεται τη δωρεά δεκαοκτώ (18) έργων του Θωμά Παπαδοπεράκη από την αδελφή του, εξέχουσα γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, καθώς και δύο έργων από τους αδελφούς του Γιώργο και Γιάννη Παπαδοπεράκη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται εννέα ακόμα έργα του ζωγράφου που βρίσκονται στην κατοχή συμπολιτών μας και φίλων καθώς και δεκαοκτώ δημιουργίες από τη σειρά των Πολλαπλών. 

Στους πίνακές του ο Θωμάς Παπαδοπεράκης δεν έδινε τίτλους, δεν σημείωνε τα πρόσωπα που εικονίζονταν, και τις λεγόμενες «νεκρές φύσεις» τις χαρακτήριζε ο ίδιος «συνθέσεις».

Γεννημένος το 1943 στα Σπήλια Ηρακλείου, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης έρχεται από την παιδική του ηλικία σε επαφή με την βυζαντινή ζωγραφική της Κρητικής Σχολής. Κάνει σπουδές Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Σκηνογραφίας και Κεραμικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στους Μαυροϊδη, Γραμματόπουλο, Βασιλειάδη και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι κοντά στον Gustave Singier, αποσπώντας διακρίσεις.

Κατά την επταετή διαμονή του στο Παρίσι συναναστρέφεται καλλιτεχνικά τον Γιάννη Τσαρούχη και ισχυρές προσωπικότητες από τον κύκλο της τέχνης, όπως την Iris Clert, τη Lila de Nobili, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον César, τον Tériade. 

Δύο φορές βραβευμένος για τη ζωγραφική του (Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», Ηράκλειο, 1988 και Βραβείο Κοινού στη Διεθνή Έκθεση Art Jonction, Κάννες, 1995), έχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Γαλλία και πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Παρά τον πρόωρο χαμό του (Νίκαια, 2002), το έργο του τον αναδεικνύει ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η συλλογή του
Élie de Rothchild στο Παρίσι.

 


Θωμάς Παπαδοπεράκης.
Η Συλλογή Θωμά Παπαδοπεράκη
στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.


Εκπαιδευτικό εργαστήρι για εφήβους.