ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ
Στον Χρόνο και στη Σιωπή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ
Στον Χρόνο και στη Σιωπή
Ανοιχτή για το κοινό είναι η περιοδική έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου υπό τον τίτλο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ | Στον Χρόνο και στη Σιωπή, με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.
Πρόκειται για την πέμπτη περιοδική έκθεση που συνδιοργανώνει η E.K.I.M. με τον συλλέκτη, μετά τη Θεότητα, (α)συνέχεια (με έργα των Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου και Καπράλου), τον Διάλογο με το Αόρατο (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου), τις Τερατολογίες (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου) και την έκθεση Εν κινήσει, το αφιέρωμα στο έργο του Αλέξη Ακριθάκη για τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.
Στην έκθεση ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ | Στον Χρόνο και στη Σιωπή παρουσιάζονται 12 ζωγραφικά έργα μνημειακών διαστάσεων και επτά μεταξοτυπίες που αναπτύσσονται στην αίθουσα του 1ου ορόφου, δίπλα στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Μεταβυζαντινών Εικόνων (15ου - αρχών 20ού αι.), την οποία δώρισε ο συλλέκτης στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, και στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Τα 19 αντιπροσωπευτικά έργα του ζωγράφου καλύπτουν μια εικαστική διαδρομή πέντε δεκαετιών, από τις απαρχές των πρώιμων αναζητήσεών του έως τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του. Έργα επιβλητικά, ποιητικής έκφρασης και λιτών μέσων μιλούν για τη γέννηση της ύλης και την ύπαρξή της. Η καταγραφή του Χρόνου πάνω στην ύλη και η απόδοση της φθοράς, ο τρόπος που το μεταφυσικό στοιχείο προκύπτει από τη μεγέθυνση του καθημερινού, η δύναμη της Σιωπής και η συγγένεια της ζωγραφικής του Σόρογκα με την Ποίηση, η πραγμάτευση του κατάλευκου φωτός, η ηθελημένη δωρικότητα των εκφραστικών του μέσων, είναι κάποια από τα ειδικά και λεπτότερα ζητήματα της ζωγραφικής πρότασης του Σόρογκα, τα οποία αναλύονται στον συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης· στα κείμενα της Μαίρης Μιχαηλίδου (Ιστορικός της Τέχνης, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού), της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, (Δρ Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός, Officier des Arts et Lettres) και του Γεώργιου-Βύρωνα Δάβου (Δρ. Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Γλώσσας).
Τον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, που διατίθεται ήδη, επιμελήθηκε η Κατερίνα Λογοθέτη. Η καλλιτεχνική παραγωγή του έντυπου υλικού έγινε από τον Δημήτρη Καλοκύρη, η επεξεργασία από την Indigo Graphics, η γραφική σχεδίαση από την PencilCase και η εκτύπωση από το Fotolio. Ο αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά) διατίθεται στο πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν (εκτύπωση: ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ ΑΒΕΕ).
Επιμέλεια της έκθεσης
Την έκθεση οργάνωσε το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου, υπό τον συντονισμό του προέδρου της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού και τη φροντίδα του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Την συνεπιμελήθηκαν οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη.
Χορηγοί
Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στην Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. και Μ. Καλοκαιρινού, σταθερούς συμπαραστάτες της Ε.Κ.Ι.Μ. στο έργο της.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Την πέμπτη κατά σειρά έκθεση σύγχρονης τέχνης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης πλαισιώνουν, όπως και στις προηγούμενες περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου, δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων και εργαστήρια.
Λίγα λόγια για τον Σωτήρη Σόρογκα
Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προσωπική χορηγία του Ιδρύματος Φορντ και ταξίδεψε στην Αμερική, την Αγγλία και την Ιταλία μελετώντας τα σύγχρονα ρεύματα τέχνης.
Από το 1962 ως σήμερα έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς οργανώσεις (Μπιενάλε Σάο Πάολο, Μπιενάλε Χαρακτικής Μπάντεν-Μπάντεν, Ευρωπάλια στις Βρυξέλες κ.ά.). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης, μέλος της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού θεωρίας της τέχνης Σπείρα. Από το 1964 ως το 2003 δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής.
Ο Σωτήρης Σόρογκας βραβεύτηκε το 2004 από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ | ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ
Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στις περιοδικές εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Πληροφορίες: 2810-283219, Εσωτ. 101